Uus-Meremaa korraldab 2016. aastal riigilipu muutmise üle referendumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa lipp Wellingtonis parlamendihoone ees.
Uus-Meremaa lipp Wellingtonis parlamendihoone ees. Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa korraldab 2016. aastal riigilipu muutmise küsimuses siduva referendumi, teatas peaminister John Key kolmapäeval.

Praegusel lipul on endise koloniaalvõimu Suurbritannia riigilipu Union Jacki kujutis vasakpoolses ülemises nurgas. Ülejäänud plagu koosneb neljast Lõunaristi tähest sinisel taustal.

Key on varem öelnud, et eelistaks uue lipuna hõbedast sõnajalaoksa mustal taustal, mida Uus-Meremaa spordivõistkonnad on juba aastaid kasutanud.

Peaministri sõnul on kätte jõudnud aeg, et endine Briti koloonia võtaks kasutusele riigile senisest enam iseloomuliku lipu.

«Meie lipp on meie rahvusliku identiteedi tähtsaim sümbol ja minu hinnangul on aeg küps, et uusmeremaalased kaaluksid selle muutmist nõnda, et see peegeldaks paremini meie staatust kaasaegse, iseseisva riigina,» ütles valitsusjuht.

Tema sõnul ei tähendaks lipu muutmine sidemete katkestamist Suurbritanniaga. Key on enda sõnul monarhist, kes soovib Briti kuninganna Elizabeth II jäämist Uus-Meremaa riigipeaks.

Peaministri sõnul kutsub asepeaminister Bill English praegusele lipule alternatiivide valimiseks kokku tervet poliitspektrit katva komitee.

Valitsus korraldab seejärel 2015. aastal referendumi, andes rahvale võimaluse valida komitee esitatud erinevate variantide seast välja võimalik uus lipp. 2016. aastal plaanib valitsus paluda rahval teha referendumil valik olemasoleva lipu ja heakskiidetud alternatiivi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles