Arstide tapjaks peetakse pigem röövleid kui Talibani

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksa tohtrit kaotanud International Aid Missioni juhi Dirk Fransi sõnul ringleb praegu mõrva motiivi kohta mitu versiooni, millest tõenäolisemaks peetakse röövimist.
Kaheksa tohtrit kaotanud International Aid Missioni juhi Dirk Fransi sõnul ringleb praegu mõrva motiivi kohta mitu versiooni, millest tõenäolisemaks peetakse röövimist. Foto: SCANPIX

Kaheksa Kirde-Afganistanis Badakhshani provintsi metsas tapetud lääne arsti surnukehad toodi täna helikopteril Kabuli, teatas sealne USA saatkond.


Saatkonna pressiesindaja Caitlin Haydeni sõnul tegeleb surnukehade tuvastamisega nende konsulaarpersonal, Föderaalse Juurdlusbüroo agendid, Afganistani võimud ning Briti ja Saksa saatkondade esindajad.

Seitsme mehe ja kolme naise kuuliauke täis laibad leiti Badakhshanist reedel. Kaks tapetud meest olid afgaanid, viis USA arstid ning naised vastavalt USA, Saksa ja Briti kodanikust arstid. Üks seltskonnas olnud afgaan jäi ellu.

Abiorganisatsioonis International Assistance Mission (IAM) töötanud silmaarstid olid teel naaberprovintsi Nuristani, kui nad sattusid vaenulike jõudude kätte. IAMi juhi Dirk Fransi sõnul oli ta tapetud tohtritega viimati kontaktis kolmapäeva õhtul.

Uudistevõrk AFP teatel tegeleb kohalik politsei praegu tapjate otsimisega.

Fransi sõnul on tapmise motiivi kohta praegu kaks versiooni. Kuigi kaks mässuliste rühmitust on teatanud, et veretööga said hakkama nende võitlejad, peab politsei praegu tõenäolisemaks lihtlabast röövi.

Frans rääkis, et esimesena võttis vastutuse tapmise eest Põhja-Afganistanis tegutsev rühmitus Hizb-e-Islami. Seejärel tegi avalduse Taliban, kes kõigepealt ütles, et arstid olid kristlikud misjonärid, hiljem aga süüdistas tohtreid sõjaväe spioonidena töötamises. Üldiselt Talibani Kirde-Afganistanis eriti ei leidu.

«Kogu see lugu on jätkuvalt väga segane,» tunnistas Frans AFP-le. «Me ootame loomulikult ära ametliku uurimise ja vaatame, mis sellest tuleb.»

Badakhshan provintsi politseijuhi Aqa Noor Kintoz rivistasid tapjad oma ohvrid tihedas metsas üles ja lasksid maha. «Nende raha ja asjad võeti kaasa,» lisas Kintoz.

Pääses vaid grupi afgaanist autojuht, enda sõnul seetõttu, et luges koraanivärsse ja näitas sellega, et on moslem. Fransi sõnul peab politsei ellujäänut kui ainsat tunnistajat kinni. IAMi juhi sõnul on autojuht neli aastat olnud nende usaldusväärne töötaja ning mingit kahtlust, et tema võiks olla ründajatega seotud, pole.

Kintozi sõnul oli kogu ühes masinas edasi liikunud grupp relvastamata. Selle tee Badakhshanis valisid nad just soovist vältida ohtlikumat rada Nuristanis, kus on olnud mässuliste rünnakuid.

Frans ütles, et suurem osa tapetud arstidest maetakse Kabuli kristlaste surnuaiale, sest seitsmele tohtrile kaheksast oli Afganistan alaline elukoht.

Üks ohvritest oli IAMi teatel ameeriklane Tom Little, kes elas Afganistanis juba 1970ndate keskpaigast ja kellel oli Kabulis ka perekond.

Briti kodanikust ohver – 36-aastane Karen Woo – oli enne Afganistani tulekut töötanud erakliinikus arstina. Tema kodumaa ajakirjanduse teatel pidi Woo kahe nädala pärast abielluma.

IAM on kristlike põhimõtetega vabatahtlik organisatsioon, mis on töötanud Afganistanis juba aastast 1966 – nii siis kui võimul oli kuningas, kui ka kommunistide ja Talibani ajal. Silmade ravile keskenduval IAMil on kliinikud Kabulis, Heratis, Mazar-e-Sharifis ja Kandaharis.

Frans lubas, et tööd jätkatakse ka hoolimata tapmistest. «Mingeid ähvardusi pole meile kunagi tehtud,» sõnas ta. «Kui oleksid olnud ähvardused, poleks me sinna läinud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles