Eesti osaleb Afganistani jätkumissioonil kuni 25 kaitseväelasega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp ja kohalikud elanikud Afganistanis Helmandi provintsis.
Eesti lipp ja kohalikud elanikud Afganistanis Helmandi provintsis. Foto: Raigo Pajula

Kaitsevägi osaleb tuleval aastal algaval Afganistani jätkumissioonil kuni 25 kaitseväelasega, kellest kuni 15 on eriväelased.

Kaitseministeerium on saatnud kooskõlastusele eelnõu, mille kohaselt osaleb kaitsevägi Afganistani jätkumissioonil kokku kuni 25 kaitseväelasega, kellest kuni 15 on eriväelased ning kuni kümme põhjaregioonis teenima hakkavad tegevväelased ja demineerijad, selgub eelnõude infosüsteemis avaldatud dokumendist.

Kaitseväe lähetamise Afganistani peab heaks kiitma riigikogu.

Tänavu lõpeb NATO juhitud operatsioon Afganistanis. Järgmisel aastal algava jätkumissiooni pikkuseks on kavandatud kaks aastat. Jätkumissiooni suuruseks kujuneb kuni 12 000 inimest, kes täidavad väljaõppe, nõustamise ja toetamise ülesandeid. Lahingutegevuses missioonil osalevad NATO väed ei osale.

Jätkumissioonide tegevuspiirkondadeks on Kabul ning neli strateegilist regiooni. Missiooni raamriigid on Afganistani lõuna ja ida regioonis tegutsev USA, põhja ja lääne regioonis tegutsevad Saksamaa ja Itaalia ning Kabulis tegutsev Türgi.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on Eestil kavas jätkumissoonil osaleda kuni 25 tegevväelasega, neist kuni kümme teeniks Saksamaa juhitavas Põhja-Afganistani regioonis. Sinna planeeritava Eesti kontingendi täpne koosseis ja ülesanded pole veel lõplikult kokku lepitud, kuid praeguste plaanide kohaselt osaleks Eesti põhjaregioonis tegevväelaste ja demineerijatega.

Lisaks kavatseb Eesti osaleda missioonil kuni 15 erioperatsioonide üksuse tegevväelasega, kes jätkaksid koostegutsemist Ameerika Ühendriikide erivägede üksustega.

Kaitseväe tegevuskuludeks Afganistanis on kavandatud umbes 77 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles