Rootsi valitsus otsustab täna, kas tunnustada Palestiinat või mitte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased 2012. aasta novembris Läänekaldal tähistmas ÜRO tunnustust tähistamas.
Palestiinlased 2012. aasta novembris Läänekaldal tähistmas ÜRO tunnustust tähistamas. Foto: SCANPIX

Rootsi valitsus langetab täna otsuse Palestiina riigi tunnustamise osas, kinnitas ajalehe Dagens Nyheter vahendusel välisminister Margot Wallström.

«Tänasel päeval teeb valitsus otsuse Palestiina riigi tunnustamise osas. See on tähtis samm, mis tugevdab palestiinlaste enesemääramisõigust,» kirjutas Wallström.

Välisministri hinnangul aitab Palestiina tunnustamine kaasa Lähis-Ida rahuprotsessile. Wallströmi arvates on Rootsi suhted Iisraeliga lähedased ja Palestiina toetamine tasakaalustab suhteid ka teise osapoolega.

Sotsiaaldemokraatide juhitav Rootsi valitsus teavitas juba teisipäeval parlamendi väliskomisjoni kavatsusest langetada lähemal ajal ametlik otsus Palestiina riigi tunnustamise kohta.

Peaminister Stefan Löfven ütles pärast parlamendikomisjoniga kohtumist uudisteagentuurile TT, et soovib vähendada ebavõrdsust läbirääkimispoolte vahel, mis teeks kahe riigi lahenduse võimalikuks.

Opositsioon kritiseeris peaministri avaldust, öeldes, et see ei vasta Rootsis kindlaks kujunenud tavale riike tunnustada.

Löfven lubas Palestiinat iseseisva riigina tunnustada päeval, mil ta peaministriametisse astus, ja rõhutas oma toetust kahe riigi lahendusele Iisraeli-Palestiina konfliktis.

Iisraeli ja Palestiina rahukõnelused katkesid aprillis. USA välisminister John Kerry kutsus hiljuti osapooli naasma läbirääkimiste juurde. Palestiinlastel on õnnestunud omandada viimase paari aasta jooksul liikmesus mitmes ÜRO agentuuris.

Iisrael taunis kuu alguses Löfveni kavatsust tunnustada Palestiinat riigina. Iisrael on seisukohal, et Palestiina riiki on võimalik rajada vaid läbi kõneluste juudiriigiga, vältides ühepoolseid samme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles