Rootsi tunnustas ametlikult Palestiina riiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina laps Iisraeli õhulöökides hävitada saanud Gazas.
Palestiina laps Iisraeli õhulöökides hävitada saanud Gazas. Foto: SCANPIX

Rootsi tunnustas täna ametlikult Palestiina riiki, olles Malta ja Küprose kõrval kolmas Lääne-Euroopa riik, mis sellise sammu astus. Rootsi valitsus oli oma plaanidest teada andnud vähem kui kuu aja eest.

Välisminister Margot Wallströmi sõnul otsustas Rootsi tunnustamise kasuks, sest selleks vajalikud rahvusvahelise õiguse kriteeriumid on täidetud.

«See on oluline samm, mis kinnitab Palestiina enesemääratlemisõigust,» lisas Wallström.

«Seal on territoorium, rahvas ja valitsus,» ütles Wallström.

Minister loodab tunnustamisest hoolimata «[Iisraeliga] suurepärase koostöö jätkumist».

Lisaks avaldas Wallström lootust, et otsus võetakse Jeruusalemmas vastu konstruktiivsel moel. Iisrael mõistis aga otsuse kiirelt hukka ning Iisraeli välisministeerium kutsus Rootsi suursaadiku vaibale.

«Rootsi valitsuse otsus tunnustada Palestiina riiki on taunitav otsus, mis üksnes tugevdab ekstremistlikke elemente ja Iisraeli riigi olemasoluõiguse eitamist,» ütles Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman. «On häbiväärne, et Rootsi valitsus otsustas astuda selle deklaratiivse sammu, mis teeb palju kahju ega too mingit kasu.»

28-liikmeline Euroopa Liit ütles varem, et tunnustab Palestiina riiki kohasel ajal, ja ärgitas osapooli peatselt jätkama läbirääkimisi kahe riigi lahenduse leidmiseks.

Rootsi valitsuse tänase käiguga tunnustab Palestiinat riigina nüüd 131 maad, sh Ungari, Slovakkia ja Poola, kes tegid seda küll kõik enne ELiga liitumist.

Suurbritannia parlamendi saadikud hääletasid oktoobri alguses sümboolselt Palestiina riigi tunnustamise poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles