Hiina: Kommunistliku Partei juhtiva rollita ei ole õigusriiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina politseinikud kommunistliku partei lipu ees.
Hiina politseinikud kommunistliku partei lipu ees. Foto: SCANPIX

Kommunistide võim on Hiinas õigusriigi põhimõtete tagamise põhialus, ütles kõrge parteiametnik täna.

Hiina Kommunistliku Partei keskkomitee tegi äsja Pekingis lõppenud neljandal pleenumil teatavaks rea võimu tsentraliseerimise ja korruptsioonivastase võitluse samme, lubades hakata jõustama «hiinapärast õigusriiki».

«Hiina Kommunistliku Partei juhtiv roll on õigusriigi ülesehitamise fundamentaalne nõue,» ütles partei keskkomitee rahvusvahelise osakonna aseesimees Guo Yezhou ajakirjanikele.

«Partei juhtiva rolli säilitamiseks peame me õigusriigi põhimõtteid arendama,» lisas ta.

Komparteile alluvad Hiinas nii parlament, sõjavägi, politsei kui kohtusüsteem, ja teisipäeval kinnitas partei ülimuslikkust riigi õigussüsteemi üle.

Partei ülimuslikkuse põhimõte seaduste täitmise tagamisel peab säilima, öeldi partei keskkomitee neljanda pleenumi järgses avalduses, mida vahendas uudisteagentuuri Xinhua. Ülimuslikkuse põhimõte seisab kõrgemal võrdsusest seaduse ees.

«Pleenumi otsuses öeldakse, et partei juhtiva rolli järgimine on sotsialistliku õigussüsteemi fundamentaalne nõue,» ütles partei esimees ja riigi president Xi Jinping pleenumi otsust kommenteerides.

Avaldatud dokument osutab püüetele kärpida kohalike omavalitsuste voli oma haldusalal seadusi välja anda ja tõhustada korruptsioonijuurdlusi, mis peaksid hõlmama senisest laiemat sihtmärkide ringi.

Kommunistlik Partei on Hiinat valitsenud alates 1949. aastal võiduga lõppenud kodusõjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles