Vihased meeleavaldajad süütasid Burkina Faso parlamendihoone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raevus protestijad täna suitsu mattunud Burkina Faso parlamendihoone ees.
Raevus protestijad täna suitsu mattunud Burkina Faso parlamendihoone ees. Foto: SCANPIX

Burkina Faso presidendi Blaise Compaoré 27-aastase ametiaja pikendamise hääletuse üle vihased meeleavaldajad süütasid täna riigi parlamendihoone, parlament jättis vägivalla tõttu hääletuse ära.

Sajad inimesed murdsid läbi julgeolekutöötajate kaitseliini ning vallutasid pealinnas Ouagadougous asuva rahvusassamblee, rüüstades kabinette ning süüdates hoone ees autosid. Mitu kabinetti, sealhulgas parlamendispiikri oma, süüdati põlema.

Protestijad ründasid ka rahvusringhäälingu hoonet. Üks inimene on rahutustes surma saanud.

Valitsus teatas hääletuse ärajätmisest, kuid pole selge, kas tegemist on kõigest ajutise sammuga.

Samuti vallutasid vihased meeleavaldajad riigi suuruselt teises linnas Bobo Dioulassos võimupartei peakorteri ning linnavalitsuse hoone, teatasid pealtnägijad.

«Tagajärgede eest vastutab president,» ütles opositsioonitegelane Bénéwendé Sankara.

Politsei kasutas teadete kohaselt meeleavaldajate laialiajamiseks ka pisargaasi.

Kolmapäeval osalesid Burkina Faso pealinnas tuhanded inimesed presidendivastasel meeleavaldusel. Lisaks leidis teisipäeval aset suur protestiaktsioon, milles opositsioonijuhtide sõnul osales ligi miljon inimest

Presidendi vastased näevad muudatustes Compaoré pooldajate põhiseaduslikku riigipööret. Parlament esitas muudatusettepanekud, mis lubaksid 27 aastat ametis olnud Compaorél oma võimuperioodi veel viie aasta võrra pikendada.

Burkina Faso elanikes tekitab väsimust olukord riigis, mida on 27 aastat juhtinud üks mees ja mis paikneb ÜRO inimarengu indeksi skaalal 186 riigi seas 183. kohal.

1960. aastal Prantsusmaast lahku löönud Burkina Faso kandis koloniaalajal Ülem-Volta nime. 1984. aastal sai riigi nimeks Burkina Faso, mis tõlkes tähendab «sirgeselgsete meeste maa».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles