Vilniuse inimõigusaktivistid avaldasid Vene poliitvangide nimekirja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus. Foto: TASS / Scanpix

Vilniuse inimõigusaktivistid avaldasid täna Venemaa poliitvangide nimekirja ja tõdesid, et nõukogudeaegsed repressioonid on tagasi.

Nimekirjaga saab tutvuda SIIN.

Enamik nimekirjas olevast 114 poliitvangist on kinni peetud nende Vene riigi jaoks ebasobivate vaadete ja tegevuse tõttu. Nimekirjas on Krimmi annekteerimist vastustavad Ukraina aktivistid – piloot Nadja Savtšenko ja Eesti vastuluureohvitser Eston Kohver.

Nimekiri vormistati sarnaselt 1980. aastatel Münchenis avaldatud Nõukogude Liidu poliitvangide nimekirjadega.

«Me tahame osutada tollase ja tänase olukorra sarnasusele ning juhtida tähelepanu nõukogulike repressioonide jätkumisele Venemaal,» ütles nimekirja idee autor, Hollandis baseeruva organisatsiooni Global Initiative on Psychiatry asutaja Robert van Voren.

Voren on Kaunase ja Thbilisi ülikooli professor, tema uurimisvaldkonnaks on nõukogude aeg ja nõukogudejärgne periood.

Tema hinnangul on Venemaal Euroopa suurim uusfašistlik liikumine.

«Väga paljud venelased usuvad praegu Putini uusfašistlikku retoorikat,» ütles Voren. «Nagu Adolf Hitler 1930. aastatel püüab Vladimir Putingi luua rahvuslikku ühtsust sise- ja välisvaenlasi luues.»

Tema sõnul võib Putini tegevust võrrelda vulkaaniga, mis varem või hiljem purskama hakkab, ja selle tagajärgi on tunda kaugemalgi kui Euroopas.

Voreni sõnul aitasid nimekirja koostada endised vene teisitimõtlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles