32-lapselise polügaami naised ootavad sotsiaalabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi seadused lubavad abielluda vaid ühe inimesega.
Türgi seadused lubavad abielluda vaid ühe inimesega. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on juba mõnda aega julgustanud peresid saama vähemalt kolme last. Üks Hatays elav mees on aga teinud lisapingutuse ja sigitanud oma neljale abikaasale 32 last, kirjutab ajaleht Hürriyet.

32-kordse isa Halit Tekini enda ambitsioon on aga veelgi suurem – ta tahaks eostada ühtekokku 50 last.

Oma esimese ja ainsa seadusliku abielu sõlmis Hatay provintsis Reyhanlı piirkonnas elav mees aastal 1982 toona 15-aastase Nihal Tekiniga. Et Türgis on mitmenaisepidamine keelatud, võttis ta ülejäänud kolm naist endale mitteametlikult. Nüüd on 54-aastasel Halit Tekinil lisanaiste kohal veel 41-aastane Gül Şaşar, 41-aastane Zekiye Koğu ja 54-aastane Fatma Budak.

«Täna on mul 32 last ja neist 12 on poisid. Ma armastan neid kõiki. Kui mu tervis lubab ja Jumal tahab, viin numbri 50-le,» rääkis Tekin uudisteagentuurile Doğan. Viimati täienes tema pere uue lapse võrra kuue kuu eest, kui esimene ja ainus seaduslik abikaasa sünnitas Ahmeti-nimelise poisi.

Viis Tekini last on juba ise abielus ja tal on ka 18 lapselast. Naised mehe enda väitel omavahel ei tülitse ja elavad igaüks omaette majas.

«Ma elatun kohalikel sündmustel laulmisest. Koos minu naiste, laste, miniate ja lapselastega on meie peres 60 inimest. Et me ühte majja ei mahu, elab iga pere omaette majas. Me kõik saame omavahel läbi päris hästi,» rääkis Tekin, rõhutades, et teab kõigi oma laste nimesid ja talle meeldib nendega aega veeta,

Mitteametlik abikaasa Koğu nõustus, et pereliikmed saavad hästi läbi, kuid tunnistas, et nii suure pere ülalpidamine on keerukas. «Meie pere on väga suur ning on aegu, kui me suudame pere vajadused napilt katta. Nüüd on tulnud talv ja riik annab puuduse kannatajatele söeabi. Me ootame toetust piirkonnakubernerilt ja sotsiaalabifondilt,» rääkis ta.

2013. aastal Türgi parlamendi poolt läbi viidud uuringu kohaselt elab 372 000 Türgi meest polügaamsetes suhetes. Kõige rohkem on selliseid suhteid riigi kaguosas Şanlıurfa provintsis, kus polügaamsed pered moodustavad 7,4 protsenti kõigist peredest. Kuigi Türgi riigi seadused mitmenaisepidamist ei luba, sõlmitakse sellised liidud usutseremooniatel.

Maailma Majandusfoorumi värske soolise võrdõiguslikkuse raporti kohaselt paikneb Türgi 142 uuritud riigi seast 125. kohal.

Pilte Tekinist ja tema perest näeb SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles