Eston Kohver astub kohtu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvestades seda, et Kohver on Eesti kaitsepolitseinik, viib ta bussiga viie kilomeetri kaugusele kohtusse tõenäoliselt FSB või Venemaa vanglate ameti (FSIN) eriüksus.
Arvestades seda, et Kohver on Eesti kaitsepolitseinik, viib ta bussiga viie kilomeetri kaugusele kohtusse tõenäoliselt FSB või Venemaa vanglate ameti (FSIN) eriüksus. Foto: AFP/SCANPIX

«K, pange asjad väljasõiduks valmis!» hüüab Lefortovo eeluurimisvangla valvur kell 6 hommikul Moskva aja järgi kambrisse, kus istub Venemaal vangis hoitav kaitsepolitseinik Eston Kohver. Kohvrile tähendavad need sõnad sõitu kohtusse, kus hakatakse arutama tema vahi all hoidmise pikendamist veel kahe kuu võrra.

Selline äratus ootab Kohvrit ees lähema viie päeva jooksul, sest tal tuleb astuda Moskva Lefortovo rajooni kohtu ette, kuna 6. novembril saab ümber tema praegune vahi all hoidmise tähtaeg.

Kohvri advokaat Jevgeni Aksjonov ütles eile, et pole välistatud, et Kohver viiakse kohtu ette juba täna. Ta põhjendas seda sellega, et 1.–4. novembrini tähistab Venemaa riigi ühtsuse püha, aga 5. novembrile ei riski prokurör vahi all hoidmise pikendamist jätta, sest vähemalt teoreetiliselt võib juhtuda midagi, mis ei võimalda sel päeval otsust langetada, ning sel juhul tuleks Kohver vabastada.

Enamasti on nii, et puhkepäevadel arutavad Venemaa kohtud vaid vahi alla võtmist, mitte vahi all hoidmise pikendamist. Kohvri süüasja uuriva äärmiselt mõjuvõimsa Venemaa julgeolekuteenistuse FSB tahtmisel võib tema vahi all hoidmise pikendamise otsustada riigipüha ajal ka mõni valvekohtunik.

Eile õhtul öeldi Lefortovo kohtust Postimehele, et Kohvri toimik pole neile veel jõudnud, kuid kui see saadetakse täna ennelõunal, jõuab kohtunik tema vahi all hoidmise pikendamist arutada veel samal päeval.

Üritame panna kokku pildi, milline päev Kohvrit täna oota­b. Selles on meile abiks eelmisel kümnendil Lefortovos samuti FSB vangina istunud teadlane Igor Sutjagin ning hiljuti vene keeles avaldatud endise Venemaa suurima naftakompanii Jukose mänedžeri, 11 aastaks väljamõeldud süüdistusega vangi mõistetud Vladimir Pereverzini mälestusteraamat «Pantvang».

K-tähte pidi teatatakse Kohvrile kohtusse minekust sellepärast, et Venemaa ühes kurikuulsamas, Lefortovo vanglas ei kutsuta kinnipeetavaid kunagi nimepidi, vaid ainult perekonnanime esitähe järgi. Kui kambris on mitu sama tähega algava perekonnanimega kinnipeetavat, lisavad valvurid eesnime esitähe. Seda juhtub aga harva, sest rõhuv enamik Lefortovo kambreid on kahekohalised.

Kohvrile antakse aega rahulikult riidesse panna, voodi üles teha ning süüa kell 6.20 toodavat korralikku hommikusööki.

Äärmiselt rusuva keskkonna poolest kurikuulus Lefortovo vangla on tuntud selle poolest, et seal toidetakse kinnipeetavaid mitu korda paremini kui muudes Venemaa kinnipidamisasutustes. Mujalt eel­uurimisvanglatest või kolooniatest Lefortovosse sattunud saavad sealsest söögist šoki.

«Esimesel hommikul anti mulle Lefortovos mannaputru. Ma mõtlesin, et mind mõnitatakse,» rääkis Sutjagin.

Lefortovos on üks menüü neli päeva, siis seda vahetatakse. Eri menüüdes on hommikuks kaerahelbe-, manna-, tatra- või riisipuder.

Üsna viisaka menüü põhjus on selles, et väikesel Lefortovo vanglal (150–200 vangi) pole kööki ning vangidele tuuakse toitu kõrvalhoones asuva FSB uurimiskomitee sööklast. Kohver saab lõunaks sama toitu, mida võib samal ajal sööklas tellida tema kriminaalasja uurija Mikrjukov.

Kui Kohvrile lõpuks järele tullakse ja teda hakatakse kohtusse viima, on kõigepealt ees põhjalik läbiotsimine. Lefortovo reeglite järgi otsitakse ta läbi iga kord, kui ta kambrist välja viiakse.

Läbiotsimisel tuleb riidest lahti võtta, valvur vaatab kõigepealt Kohvri üle ning siis kobab põhjalikult läbi kõik tema riided ja isegi õmblused. Kirjutatakse üles kogu tema garderoob. Tagasi tulles peavad asjad klappima! Alles siis lubatakse uuesti riidesse panna.

Arvestades seda, et Kohver on Eesti kaitsepolitseinik, viib ta viie kilomeetri kaugusele kohtusse tõenäoliselt FSB või Venemaa vanglate ameti (FSIN) eriüksus.

Eriüksuse buss sõidab otse Lefortovo kohtu hoovi, kust käeraudadega eriüksuslase käe külge aheldatud Kohver viiakse tagaukse kaudu kohtumajja. Kohtusaalis võetakse Kohvrilt käerauad, aga ta istub kogu istungi ajal metallpuuris.

Spioneerimise süüdistuse tõttu võib kindel olla, et vahi all hoidmise pikendamist arutatakse kinniste uste taga. Ajakirjanike või Eesti saatkonna töötajate ainuke võimalus Kohvrit näha on lühike hetk kohtumaja koridoris, kui teda kohtusaali viiakse ning hiljem sealt välja tuuakse.

Vahi all hoidmise pikendamise arutelu ei kesta kaua.

6. septembril otsustas kohtunik Kohvri vahi alla võtmise poole tunniga. Ka seekord ei tohiks kauem minna, sest otsus on sama hästi kui ette teada.

Tagasi eeluurimisvanglasse jõudes ootab Kohvrit ees veel üks põhjalik läbiotsimine, alles siis pääseb ta tagasi kambrisse. Kell 18 toodava õhtusöögi ajaks on ta aga kindlasti juba oma kongis tagasi.

FSB pidas kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri kinni 5. septembril. FSB versiooni järgi kohtus Kohver enne vahistamist Venemaa pinnal korduvalt FSB töötajaga, kelle ta värbas koostööle. Raha eest soovis Kohver andmeid FSB Petseri osakonna töötajate ja nendega salajast koostööd tegevate inimeste kohta.

Kaitsepolitsei kinnitab, et Kohver viis Eesti-Vene kontrolljoone läheduses läbi operatsiooni, mis oli seotud salakaubandust puudutava kriminaalasja uurimisega. Seejuures väidab kaitsepolitsei kindlalt, et Kohver viibis kogu operatsiooni ajal kindlasti Eesti territooriumil piiriposti nr 121 lähedal, kus FSB ta kinni võttis ning jõuga Venemaa territooriumile viis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles