Kross hülgas IRLi ja astus Reformierakonda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe lugeja sai 10. oktoobril pildile Krossi kohtumise Reformierakonna halliks kardinaliks peetava Rain Rosimannusega.
Postimehe lugeja sai 10. oktoobril pildile Krossi kohtumise Reformierakonna halliks kardinaliks peetava Rain Rosimannusega. Foto: Lugeja pilt

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimees ja Tallinna volikogu IRLi fraktsiooni juht Eerik-Niiles Kross teatas täna ootamatult, et astub Reformierakonda.

Kross põhjendas erakonnavahetust Reformierakonna teatel asjaoluga, et erakond on võtnud julgeolekupoliitika ja riigikaitse oma põhimureks ning parteis toimunud põlvkonnavahetus on muutnud Reformierakonna avatumaks, rõõmsameelsemaks ja julgemaks.

10. oktoobril sattus Postimehe lugeja peale Krossi ja Reformierakonna halliks kardinaliks peetava Rain Rosimannuse kohtumisele Sauna tänava söögikohas Frank. Pealtnägija kirjelduse järgi olid Kross ja Rosimannus sõbralikus meeleolus. Kohtumine näinud välja nii, nagu oleks kaks sõpra pärast tööd kokku saanud.

Kross ütles Postimehele, et rääkis Rosimannusega 10. oktoobril muidugi ka üldpoliitilisest olukorrast. Mingit ettepanekut Rosimannus talle siiski ei teinud, kinnitas Kross.

Ametlikult astus Kross IRList välja ja ühines Reformierakonnaga täna pärastlõunal.

Koos Krossiga lahkus IRList ja ühines Reformierakonnaga IRLi linnavolikogu fraktsiooni aseesimees, erakonna eestseisusesse kuulunud Yoko Alender. Alender teatas erakonnavahetusest täna suhtlusvõrgustikus Facebook, kus kinnitas, et kandideerib riigikogu valimistel Reformierakonna nimekirjas.

«Olen väga tänulik IRLi inimestele, kes mind toetasid ja areneda aitasid, eriti näiteks Juhan Partsile. Minu ideed pole muutunud, kuid see aasta õpetas mulle ka seda, et minu jaoks oluliste ideede nagu avatud rahvuslus elluviimiseks on sobivamaks kohaks Reformierakond,» põhjendas Alender.

Eelmise aasta lõpust alates IRLi kuulunud Alender töötab praegu kultuuriministeeriumis arhitektuurinõunikuna. Mullustel kohalikel valimistel sai ta Põhja-Tallinnas kandideerides 1991 häält.

Kross kandideeris eelmistel, 2011. aasta riigikogu valimistel Eestimaa Roheliste nimekirjas, kus kogus 3579 häält. Varem parlamendis kuue saadikuga esindatud partei ei ületanud toona aga valimiskünnist.

Sama aasta detsembris ühines Kross IRLiga, öeldes, et Eestit on ootamas välis- ja julgeolekupoliitiliselt keerukad ajad ning sellises olukorras on tarvis rahvuslikke jõude konsolideerida, mitte neid lõhkuda või uusi luua. Ta lisas, et raskel ajal ei sobi tema arvates olla tugitoolikriitik ning ta soovib anda oma panuse Eesti ainsa rahvusliku ideoloogiat kandva erakonna edendamisse.

Kaks nädalat hiljem valiti ta erakonna Tallinna piirkonna juhatusse ning veel umbes kuu aega hiljem IRLi eestseisusesse.

Mullustel kohalikel valimistel sai Krossist erakonna Tallinna linnapea kandidaat. Ta tegi agressiivset kampaaniat ning kogus Tallinna Kesklinna valimisringkonnas 6897 häält. Selle tulemusega pääses Kross volikokku, kus temast sai IRLi fraktsiooni juht.

Tänavu veebruaris sai Krossist IRLi aseesimees. Tuleva aasta kevadel toimuvatel riigikogu valimistel pidanuks Kross seniste plaanide kohaselt kandideerima Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita valimisringkonnas, kus kandideerib ka Keskerakonna esimees ja linnapea Edgar Savisaar.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles