Ungari peatas internetimaksu seaduseelnõu

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetimaksu vastane protest Budapestis.
Internetimaksu vastane protest Budapestis. Foto: SCANPIX

Ungari valitsus otsustas peatada pärast rahva tulist vastuseisu seaduseelnõu, mille kohaselt taheti kehtestada interneti kasutamisele mahupõhine maks. Internetimaks nägi ette, et ühe gigabaidi eest peaks välja käima 50 forinti, mis on umbes 16 eurosenti.  

Pühapäeval ja teisipäeval kogunesid ligi 100 000 ungarlast Budapesti tänavatele, et protestida internetimaksu vastu. Tegemist oli suurimate protestidega Ungari lähiajaloos. Inimesed olid vihased, et institutsionaalne korruptsioon ja läbikukkunud majanduspoliitika on viinud valitsuse olukorrani, kus nad tahavad kehtestada internetimaksu.

Peaminister Viktor Orbán teatas täna hommikul Kossuth raadios, et valitsus tõmbab oma plaaniga tagasi ning sellises vormis internetimaksu ei kehtestata. Orbán rõhutas, et ta pole kommunist ning ei tegutse vastu rahva tahtmist. Samuti ütles peaminister, et Facebookist alguse saanud protestid esindavad selgelt rahva arvamust.

Protestide üks korraldaja Daniel Fazekas ütles, et Orbán avaldus näitas inimeste suurt võimu. «Ja Orbán ei saa seda ignoreerida. See on esimene kord, kui valitsus võttis inimesi kuulda,» kommenteeris Fazekas. Tema sõnul tulid tuhanded inimesed tänavatele protestima eelkõige internetimaksu vastu, kuid oli ka neid, kes näitasid välja üldist vastumeelt valitsuse vastu.

«Orbán rääkis täna raadios väga segaselt. Ta ütles, et internetimaksu ei rakendata praeguses vormis. Näis, mida see tegelikut tähendab,» ütles Fazekas ning rõhutas, et nad teevad kõik, et seda arutut seadust vastu ei võetaks. «Me juba tõestasime, et see on võimalik,» rõõmustas protestide organiseerija. 

Et võitu valitsuse üle tähistada, korraldatakse täna õhtul Budapesti kesklinnas Jozsef Nadori väljakul suured pidustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles