Burkina Faso president jääb valitsuse laialisaatmisest hoolimata ametisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni toetajad kannavad endid esindavat parlamendisaadikut läbi Burkina Faso parlamendihoone põlengust tõusva suitsu.
Opositsiooni toetajad kannavad endid esindavat parlamendisaadikut läbi Burkina Faso parlamendihoone põlengust tõusva suitsu. Foto: SCANPIX

Burkina Faso liider Blaise Compaore teatas täna, päev pärast vägivaldseid proteste, kus nõuti tema tagasiastumist. et jääb esialgu presidenditoolile edasi - järgmise aasta juhib ta veel riigi vahevalitsust. Samas lubas ta tühistada vastuolulise seaduse, mis lubaks tal veel ka pärast seekordse ametiaja lõppu presidendiks kandideerida.

President kinnitas, et asub rahvaga läbirääkimisi pidama, ent protestijad nõuavad tema tagasiastumist.

Burkina Faso kaitseväe ülemjuhataja kindral Honore Traore teatas eile valitsuse ja parlamendi laialisaatmisest ning rahvusliku üleminekuvalitsuse moodustamisest, kuid ei täpsustanud, kes seda juhtima asub. Traore kinnitas, et üleminekuvalitsuse moodustamise osas vesteldakse kõigi osapooltega.

Burkina Faso võimud üritasid parlamendis vastu võtta seadust, mis lubaks 27 aastat riiki juhtinud Compaorél taotleda järjekordset ametiaega, kuid seepeale puhkesid vägivaldsed rahvarahutused ja president kehtestas eriolukorra.

Viimastel andmetel tapeti rahutuste käigus 30 ja sai vigastada rohkem kui 100 inimest, kinnitas opositsioonijuht Benewende Sankara. Varem oli teatatud, et rahutustes hukkus vaid üks inimene.

Burkina Faso opositsioon mõistis hukka eile korraldatud sõjaväelise riigipöörde, ent kinnitas, et president Blaise Compaoré peab sellest hoolimata ametist lahkuma.

«See pole isegi mitte läbirääkimiste teema. Me oleme juba pika aega rääkinud, et ta peab ameti maha panema. Tema lahkumine pole läbiräägitav,» ütles opositsiooniliider Benewende Sankara.

Täna lendab riiki ka ÜRO Lääne-Aafrika erisaadik Mohamed Ibn Chambas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles