Läti ülemkohus lükkas tagasi Koosmeele häälteostmiskaebuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia linnapea ja Koosmeele juht Nils Ušakovs.
Riia linnapea ja Koosmeele juht Nils Ušakovs. Foto: SCANPIX

Läti ülemkohus lükkas tagasi vasakpoolse venemeelse erakonna Koosmeel kaebuse väidetava häälteostmise kohta kuu algul peetud parlamendivalimistel riigi idaosas Latgale valimisringkonnas.

Ülemkohtu otsus põhines seisukohal, et väidetavate rikkumiste tuvastamisest ei piisaks valimistulemuste tühistamiseks.

Kohus otsustas pärast tõendite läbivaatamist, et antud tõenditest ei piisa selliste rikkumiste olemasolu tõestamiseks, mis mõjutanuks valimistulemusi üksikutes valimisjaoskondades, ega ka Latgale valimisringkonnas tervikuna.

Olemasolevate tõendite põhjal sai kohus jõuda ainsa järelduseni, et valimistel leidsid aset üksikud seadusvastased tegevused, kuid nende hulk oli valimistulemuste mõjutamiseks liiga väike.

Seetõttu ei leidnud kohus Üksmeele kaebuse menetlusse võtmiseks piisavalt alust.

Samas tunnistas kohus, et neid ei rahuldanud võimuerakonna Ühtsus parlamendisaadiku Dzintars Zaķise selgitus kahtlaselt suurele häältesaagile.

Ülemkohtu tagasilükkav otsus ei tähenda, et käimasoleva kriminaaljuurdluse raames väidetavasse häälteostmisesse ei võiks ilmneda uusi tõendeid.

Kahepäevase istungi jooksul kuulas kohus 17 tunnistaja ütlusi, milles osalesid nii erakondade esindajad ja parlamendisaadik Zaķis.

Eelmisel nädalal esitasid Koosmeele esindajad kaebuse, milles vaidlustati Latgale valimisringkonna valimistulemused. Partei esindajate sõnul leiti 20 valimisjaoskonnast piisavalt andmeid häälteostmisest Ühtsuse kasuks. Koosmeele hinnangul piisas nendest tõenditest ühe või kahe Ühtsuse mandaadi vaidlustamiseks.

Läti kaitsepolitsei uurib hetkel seitset parlamendivalimistel aset leidnud väidetava häälteostmise juhtumit. Sellega seoses on lühiajaliselt kinni peetud üks inimene.

Zaķise väidetava häälteostmise kaebuse esitas kaitsepolitseile riigi idaosa Viļāni vallavolikogu liige ja Ühtsuse kohalik juht Juris Vidins.

Ühtsuse parlamendifraktsiooni juht Zaķis teatas oktoobri alguses fraktsioonijuhi kohalt taandumisest kuni juurdluse lõppemiseni.

Läti uus parlament peab esimese istungi 4. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles