Hodorkovski ja Navalnõi kaaluvad represseeritutele auhindade jagamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski ja Aleksei Navalnõi.
Mihhail Hodorkovski ja Aleksei Navalnõi. Foto: SCANPIX

Kunagise Vene suurima naftafirma Jukos eksjuht Mihhail Hodorkovski ning opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi kaaluvad auhindade jagamist Vene võimude poolt tagakiusatavatele inimestele.

«Me oleme just jõudnud kokkuleppele viiekümne 100 000 rubla suuruse preemia väljajagamises inimestele, kes on meie kohtusüsteemi tõttu haiget saanud, kuid jätkavad sellest hoolimata tööd omavoli vastu,» ütles Hodorkovski pressikonverentsil, mida kanti üle projekti Avatud Venemaa (открытая россия) koduleheküljel.

Hodorkovski ning Navalnõi võivad samuti osaleda vääriliste kandidaatide väljasõelumises.

Inimesed, kes soovivad projekti toetada, peaksid kontakteeruma Avatud Venemaa või Navalnõiga, ütles Hodorkovski initsiatiivi kohta.

Praeguseks tükeldatud naftafirma Jukos juht Hodorkovski võeti Venemaal vahi alla 2003. aastal. Kriitikud peavad tema vangistamist Kremli kättemaksuks president Vladimir Putinile poliitilise väljakutse esitamise eest.

Vene kohus mõistis Hodorkovski 2005. aasta mais ja 2010. aasta detsembris maksupettuse, riisumise ja rahapesu eest 14 aastaks vangi. Ta vabanes 2013. aasta 20. detsembril, kui Putin rahuldas tema armuandmispalve, ja asus elama Šveitsi.

Kremli-kriitiline opositsiooniaktivist ja korruptsiooni paljastaja Navalnõi (38) kogus eelmise aasta septembris valimistel Moskva senise linnapea, Kremli-meelse Segrei Sobjanini vastu 27 protsenti häältest.

2013. aasta juulis mõistis kohus ta metsandusettevõtte Kirovless vara väidetava omastamise eest viieks aastaks vangi, kuid muutis oktoobris vabadusekaotuse tingimisi karistuseks.

Veebruaris määrati Navalnõile pooleks aastaks koduarest, mida on seejärel pikendatud.

Venemaa üks tuntumaid inimõigusorganisatsioone Memorial teatas neljapäeval, et riigis on 46 poliitvangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles