Video: Reinsalu sõnul tuli Krossi lahkumine nagu välk selgest taevast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu ütles täna pressikonverentsil, et partei asejuhi Eerik-Niiles Krossi otsus lahkuda IRList ja astuda Reformierakonda tuli nagu välk selgest taevast.

Reinsalu sõnul tuli Kross täna hommikul erakonna kontorisse ning teatas, et tal on uus poliitiline tee ja ta kavatseb koos Yoko Alenderiga astuda Reformierakonda. «2011. aastal Eerik-Niiles Kross kandideeris roheliste nimekirjas, nüüd ta on olnud IRLis ja tänasest on võtnud kursi Reformierakonna liberaalse maailmavaatega oma poliitilist tulevikku määratleda,» lausus ta.

Reinsalu ütles, et tänas Krossi panuse ja lahingu eest, mis ühiselt anti kohalikel valimistel Edgar Savisaare võimult kukutamiseks. «Kahju, et see ei õnnestunud, aga IRLi sõit sellest loomulikult seisma ei jää,» kinnitas ta.

Tema sõnul oli tegu lühikese ja normaalse vestlusega ning Kross mingeid tingimusi ei seadnud. «Ei paugutanud Eerik-Niiles Kross uksi, ei löönud mina rusikaga lauale. Ütlesin aitäh kampaania eest, mis me kohalikel valimistel tegime,» selgitas ta.

Tema sõnul on erakonna meeskond tugev ning partei on võtnud eesmärgiks osaleda riigikogu valimistel tugevama nimekirjaga kui kunagi varem. «Nii nagu oli kohalike valimiste tulemus meeskonnatöö, nii on meeskonnatöö ka riigikogu valimisteks valmistumine. Meeskonnas on hästi tähtis küünarnukitunne, tunne ja teadmine, et sa võid olla üksteisele kindel,» lausus ta.

Krossi lahkumise põhjuste üle ei soovinud Reinsalu spekuleerida, kuid ütles, et Kross oli hommikusel kohtumisel «kuidagi liimist lahti».

Reinsalu kinnitas Krossi kriitikale vastates, et IRLil on selge maailmavaateline alus olemas ning erakond kaitseb kõigi Eesti inimeste põhiõigusi ja -vabadusi. «See maailmavaateline platvorm ja need positsioonid olid paigas ja selged siis, kui Eerik-Niiles Kross otsustas IRLiga liituda, ja täpselt neli tundi pärast seda, kui ta otsustas liituda Reformierakonnaga, on IRL samadel positsioonidel,» märkis ta.

Reinsalu nentis, et Kross oli IRLi siseinfoga kursis, kuid kinnitas samas, et erakond pole vastuluureorganisatsioon ja suuri saladusi parteil ei ole. «Loomulikult Kross oli kõigist meie tegemistest ja asjadest informeeritud, kui palju ja kas seda keegi kuritarvitab, seda näitab aeg,» ütles ta.

Reinsalu avaldas arvamust, et ülehüppamise järel ei ole ka Krossil kerge. «IRLi paljud liikmed on minuga ka ühendust võtnud – poliitikud, mittepoliitikud – ja neil on ka oma tunded. See ongi see hetk, kus inimesed oma tunded välja elavad,» lisas ta.

Erakonna aseesimees ja Tallinna volikogu IRLi fraktsiooni juht Eerik-Niiles Kross teatas täna ka IRLi juhtpoliitikutele ootamatult, et astub Reformierakonda. Koos temaga lahkub IRList ja ühineb Reformierakonnaga IRLi linnavolikogu fraktsiooni aseesimees, erakonna eestseisusesse kuulunud Alender.

Mõlemad kinnitasid, et kandideerivad Reformierakonna nimekirjas märtsis toimuvatel riigikogu valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles