Islamiriik külvab oma lapsarmee moodustamisega õõva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria lapsed Aleppos Islamiriigile truudusvannet andmas.
Süüria lapsed Aleppos Islamiriigile truudusvannet andmas. Foto: twitter

Sel nädalal keerlesid Islamiriigi sotsiaalvõrgustikes pildid noorest, umbes 12-aastasest poisist, peas must balaklaava kirjaga lā ʾilāha ʾillā-llāh (pole muud jumalat peale Allahi), nimetissõrm eneseteadlikult püsti.

Tegemist pole siiski poisikesega, kes ISi tegemisi järele aimab, sest Abu Osamaa l-Salafi kuulub Islamiriigi lapssõdalaste hulka. Äärmuslased reklaamivad teda kõige noorema võitlejaga, kes ISi vallutatud Kobanes eesliini kaitseb, kirjutab Raadio Vaba Euroopa.

Viimaste nädalate jooksul on avalikkuse ette jõudnud üha rohkem tõendeid selle kohta, et islamiäärmuslased õpetavad Süüria ja Iraagi koolilapsi oma huvides välja. Ka liigub ringi kuuldusi, et IS kasutab võitlejatena isegi vaid 13-aastaseid.

Juunis langes Iraagis islamistide kätte Mosuli linn ning seal asendati kehalise kasvatuse tunnis kiirelt võitluskunstitundidega. Üks Mosuli õpetaja sõnas Bloombergile, et IS selgitas muutust sellega, neil on vaja, et Mosuli õpilased oleks kalifaadi tulevased sõdurid. Mosulis elav Abu Rawan aga jutustas, et tema 13-aastane õepoeg värvati ISi ridadesse ning poiss sai kohe kätte ka oma relva.

Septembris hakkas internetis ringlema pilt, mis oli tehtud Süürias ISi de facto pealinnas Raqqas. Seal toimus seal islamistide korraldatud laste suvine treeninglaager. Tähelepanu kogunud fotol on aga pilt väga noorest poisist, peas samuti must balaklaava, käes aga oranžis rüüs blond nukk. Teises käes on poisil nuga. Väljaande Syria Deeply andmeil õpetasid islamistid noortele lastele, kuidas blondidel ja siniste silmadega nukkudel päid otsast lõigata.

Raqqa lapsed sunnitakse treeninglaagritesse vägisi, mõned vanemad meessoost lapsed on aga juba edasi viidud täiskasvanute väljaõppesse, kus nad saavad relvakasutuse ja võitluse selgeks.

Foto: twitter

Islamiriik ise pole kuidagi üritanud lastevärbamist varjata, vaid paistab seda pigem uhkuseallikaks pidavat – nimelt on ISi sotsiaalmeediakontod täis lapsvõitlejate pilte. Ka on Põhja-Kaukaasiast ja Kesk-Aasia maadest pärit ISi võitlejate hulgas muutunud populaarseks oma laste islamivõitlejateks riietamine ja relva – olgu see siis päris või mulaaž – kätte andmine. Siis läheb pildistamiseks ning seejärel jõuavad fotod muidugi internetti.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles