Tänavu leitud muinaslaev on eelmisest pikem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinaslaeva jäljend Salme asula piiril
Muinaslaeva jäljend Salme asula piiril Foto: Liis Treimann

Tänavu Salmel välja tulnud muinaslaev on viis meetrit pikem kui kaks aastat tagasi leitu – kui eelmine muinaslaev oli 11 meetri, siis nüüdne 16 meetri pikkune, selgus arheoloogiadoktor Jüri Peetsi ja tema abiliste jätkatud väljakaevamiste käigus.

Juulikuus mõnikümmend meetrit eelmisest leiukohast eemal kaevetöödega alustanud ekspeditsiooni liikmed on leidnud juba mitu kilbikupalt, odasid, suruluku ja nooleotsi, vahendab Meie Maa.

Kahe 7. sajandist pärit inimese luud tulid ka välja, kuid need luud on tugevalt vigastusi saanud.

«Kuna laeva laius on kolme meetri jagu, pakun hiljuti Taanis nähtud samalaadse laeva põhjal selle pikkuseks siin 16 meetrit,» rääkis Peets pärast seda, kui ilmsiks oli tulnud uue muinaslaeva oletatav kontuur.

Väljakaevamistel viitab kõik sellele, et tegemist võib olla skandinaavlastega.

«Siin on küll pinnast ka läbi kaevatud, kuid leiud on ülimalt hästi säilinud. Eestist pole seni mujalt vendeli-ajast pärit surulukku leitud. See võib olla näiteks mängunuppude kasti lukustamiseks,» oletas Peets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles