Krimmitatarlaste liidri advokaat kaebas Vene immigratsiooniameti kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustafa Džemilev.
Mustafa Džemilev. Foto: SCANPIX

Krimmitatarlaste liidri ja Ukraina ülemraada liikme Mustafa Džemilevi advokaat kaebas kohtusse Vene immigratsiooniameti (FMS), kuna see ei andnud talle luba riiki siseneda, teatas advokaat Twitteri vahendusel.

«Ma esitasin just seoses Mustafa Džemilevile kehtestatud Venemaale sisenemise keeluga FMS-i vastu hagi Moskva Basmannõi kohtusse,» kirjutas jurist sotsiaalvõrgustikus.

Džemilev on endine Krimmitatari Rahva Medžlise - esinduskogu - juht. Praegu kannab sama ametit Refat Tšubarov, kes püüab pidevalt krimmitatarlaste häält kuuldavaks teha ning räägib maailmale, kuidas annekteeritud Krimmis nende õigusi ei austata.

Venemaa keelas aprillis Džemilevil viieks aastaks sisenemise Venemaa territooriumile, mis tähendas Venemaa jaoks ühtlasi ka Krimmi.

Džemilev oli sõitnud Krimmist mõneks päevaks eemale, ent koju naasta tal enam ei lastud. 

Ligi 300 000 tatarlast moodustavad umbes 12 protsenti Krimmi elanikkonnast ja suurem osa neist boikoteeris märtsis aset leidnud niinimetatud referendumit, kus ametlikel andmetel toetas 97 protsenti osalenuist poolsaare Venemaaga liitumist.

Stalinistlike repressioonide ajal küüditati praktiliselt kõik Krimmi tatarlased Kesk-Aasiasse, kust nad hakkasid kodumaale naasma alles 1980ndate lõpus. Taas Venemaa mõjuvõimu alla sattumine seostub krimmitatarlaste jaoks suurte ajalooliste hirmudega ja suurem osa neist on kindlad Ukraina iseseisvuse toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles