Leili Tuul: keelumärke ei saa igale poole üles seada

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leili Tuul
Leili Tuul Foto: Postimees.ee

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul nentis Alliklepa ranna intsidenti silmas pidades, et piiranguvööndis sõitmisega on igal aastal palju probleeme ja selle põhjused on teadmatus, tähelepanematus ja hoolimatus.

Tuule sõnul oli vallavanema öeldu rannas viibimise kohtu õige, sest RMK alal võib tõepoolest viibida, aga see ei tähenda, et seal oleks lubatud sõita. «Kui minnakse jalgsi, siis ei ole probleemi. Mis puutub keelumärkidesse, siis neid ei saa paraku igale poole üles seada ja alati annab neid ka kõrvaldada. Samas on küllalt juhtumeid, kus märk on olemas, aga ikkagi sõidetakse märgi alt läbi,» märkis Tuul. 

Tema sõnul arvavad inimesed tihti, et kui on lubatud viibida, siis iseenesest mõistetavalt peab ju saama sinna kohale sõita. «Vanasti seda probleemi nii palju ei olnud, sest siis ei olnud igaühel autot ja loodusesse sõitmiseks kasutati sageli ühistransporti ja mingi maa käidi jalgsi,» kommenteeris avalike suhete nõunik. 

«Nüüd ei usalda inimesed oma autot kaugemale jätta, turvalisuse mõttes peab see kogu aeg silma all olema. Ja mugavam on ju ka kogu oma varustust autoga kohale viia. Juhtub ka nii, et näiteks randa minnes sõidetakse otse veepiirini, nii et autol on esimesed rattad juba vees,» teadis Tuul rääkida. Randa minejal on mugav otse autost vette minna, aga kui kõik nii hakkaksid suvaliselt sõitma, siis oleks rand täiesti segi pööratud. Et aga puhkealast pool oleks parkla, pole tema sõnul vastuvõetav- see ei oleks enam see loodus, kuhu inimesed tahavad minna.

Tihti on probleemiks ka see, et inimesed ei tea või ei hooli kehtivatest piirangutest. «Tihtipeale on tegu ka harjumusega ´a la olen 15 aastat seda teed mööda sõitnud ja kuidas siis nüüd äkki ei saa sõita. Tegelikult on see keeld kehtinud ka varem, aga iga selline rikkumine ei tule ilmsiks.»

Samuti ütles avalike suhete nõunik, et neil puuduvad tõendusmaterjali justkui oleks puhkajate peale kaevanud maaomanik ise seadust rikkunud.

Tuule sõnul olid Alliklepa rannas autod pargitud nn teest eemale, nii et tegelikult on jutt maastikul sõitmisest ehk sõitmisest väljaspool igasuguseid teid. «Tee kuulumine registrisse või mittekuulumine ei ole selles küsimuses primaarne,» lisas Tuul. Ta märkis, et pere sõitis loodusesse puhkama lausa kolme autoga, pluss oli kohale toodud haagis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles