Erdoğan: Lääs keskendub liialt Kobane kaitsmisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikelaagris elav noor Süüria kurd.
Põgenikelaagris elav noor Süüria kurd. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas täna lääneriike liialt Süüria strateegilise tähtsusega Kobane linna kaitsmisele keskendumises.

«Miks pommitavad liitlasväed pidevalt seda Kobane linna?» küsis ta pärast Prantsuse presidendi François Hollande'iga kohtumist ajakirjanikelt.

«Me ei räägi millestki muust kui Kobanest, mis asub Türgi piiril, kuhu ei ole jäänud enam mitte kedagi peale 2000 võitleja.»

Äärmusrühmituse Islamiriik pühasõdalaste ja kurdi võitlejate lahingutest piirilinna Kobane pärast on saanud islamistidevastase võitluse sümbol.

Türgi on lubanud Iraagi kurdi pešmergavõitlejad koos raskerelvadega läbi oma territooriumi Süüriasse, et aidata sealsetel kurdidel IS-i Kobane alt tõrjuda. See on ärritanud Süüriat, kes süüdistab Türgit oma suveräänsuse rängas rikkumises.

USA juhitav rahvusvaheline koalitsioon teeb IS-i positisoonidele õhurünnakuid. Pentagoni teatel tehti kolmapäeval ja neljapäeval Kobane ümbrusse 10 õhulööki.

Hollande nõustus Erdoğaniga, et Kobane ei ole võitluses IS-iga ainus tähtis sihtmärk. Tema sõnul on võtmelinnaks Süüria suuruselt teine linn Aleppo.

Ta rõhutas aga, et isegi kui Kobane on elanikest tühjaks jooksnud, tuleb anda talle vajalikke lisajõude, ja selles usaldame me Türgit.

Türgi ei ole ise seni võitlusse sekkunud, sel nädalal lubati aga riigi territooriumit kasutada Iraagi kurdide armee pešmerga võitlejatel Kobanesse sõitmiseks. Ettevalmistav salk jõudis juba linna kohale, suurem hulk abivägesid on praegu veel teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles