Rootsi välisminister õigustab Palestiina tunnustamise otsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Margot Wallström.
Rootsi välisminister Margot Wallström. Foto: SCANPIX

Rootsi välisminister Margot Wallström rääkis täna uudisteportaalile The Local, et austab Iisraeli otsust kutsuda oma suursaadik tagasi Palestiina riiki tunnustanud Rootsist.

Rootsi valisus teatas eile, et tunnustab ametlikult Palestiina riiki.

Tunnustus tuli kuu aega pärast seda, kui peaminister Stefan Löfven oktoobri alguses ametisse astudes lubas, et Rootsist saab esimene Euroopa Liidu liige Lääne-Euroopas, kes Palestiinat iseseisva riigina tunnustab. Ta kinnitas ka oma toetust kahe riigi lahendusele Iisraeli- Palestiina konfliktis.

Iisraeli reageeris otsusele oma suursaadiku Isaac Bachmani tagasikutsumisega.

«See tõepoolest peegeldab meie ärritust ning häiritust selle kasutu otsuse üle, mis ei too lähemale rahuläbirääkimiste taasalustamist,» ütles Iiraeli välisministeeriumi pressiesindaja Emmanuel Nachshon.

«Me teadsime, et Iisrael suhtub sellesse otsusesse kriitiliselt. Ma aktsepteerin seda kriitikat, ehkki ei jaga seda,» ütles Wallström.

«Ikka juhtub, et suursaadikuid kutsutakse konsultatsioonideks koju - see on osa tavapärasest diplomaatiast. Ma olen veendunud, et meil on ühised huvid, mida edasi arendada ja me tugevdame oma häid kahepoolseid suhteid.»

"Rootsi valitsuse otsus tunnustada Palestiina riiki on taunitav otsus, mis üksnes tugevdab ekstremistlikke elemente ja Iisraeli riigi olemasoluõiguse eitamist,» ütles Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman.

«On häbiväärne, et Rootsi valitsus otsustas astuda selle deklaratiivse sammu, mis teeb palju kahju ega too mingit kasu.»

Rootsi sai eilse otsusega Malta ja Küprose kõrval kolmandaks Lääne-Euroopa riigiks, mis Palestiinat tunnustab.

Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman nimetas otsust taunitavaks.

«Rootsi valitsuse otsus tunnustada Palestiina riiki on taunitav otsus, mis üksnes tugevdab ekstremistlikke elemente ja Iisraeli riigi olemasoluõiguse eitamist,» ütles Lieberman.

«On häbiväärne, et Rootsi valitsus otsustas astuda selle deklaratiivse sammu, mis teeb palju kahju ega too mingit kasu.»

«Rootsi valitsus peab aru saama, et suhted Lähis-Idas on palju keerulisemad, kui IKEA mööbli kokkupanemine ning et neil tuleb tegutseda vastutustundega ja ettevaatlikult.»

Wallström kommenteeris usutluses CNN-ile Liebermani avaldust: «Minu meelest on see märk huumorimeelest, ja ma saadan talle rõõmuga paki IKEA mööbli detaile, sest siis ta näeb, et selle kokkupanemiseks on esmajoones vaja partnerit.»

«Vaja läheb ka koostööd ja head käsiraamatut. Minu arvates on meil suurem osa neist elementidest olemas, kui me tahame neid ka Lähis-Ida konfliktis kasutada. Rahuks on vaja, et kaks poolt istuksid tegelikult ühe laua taha maha ja arutaksid tulevikku.»

Wallström ütles Localile, et nad arutasid Iisraeli välisministriga kohtumise võimalust, ja tema ootab diskussiooni väga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles