The Guardian: Põhja-Korea ei luba Ebola kartuse tõttu turiste riiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvalisusmeetmed Pyongyangi lennujaamas
Turvalisusmeetmed Pyongyangi lennujaamas Foto: SCANPIX

Briti väljaande The Guardian andmetel kardab maailma kõige totalitaarsem riik Põhja-Korea Ebolat ning selle tõttu kehtestati riigis väga karmid turvameetmed, et Lääne-Aafrikas möllav Ebola epideemia sinna ei jõuaks.

Väljaanne kirjutab, et Põhja-Korea juhtide käsul pannakse kolmeks nädalaks karantiini kõik Pyongyangi lennuvälja kaudu saabujad, nii oma riigi kodanikud kui välismaalt üksinda sissesõitnud.

Turismigruppe aga ei lubata enam üldse riiki.

Juba enne möödunud nädala neljapäeva toimus lennujaamas sissesõitnute tervisekontroll, mõõdeti kehatemperatuuri ja uuriti võimalikke väliseid sümptomeid.

Kohalikele elanikele on kehtestatud reisimispiiranguid ning piiratud on ka pealinna Pyongyangi sissesõitmist. Kontrollpunktides nõutakse tervisetõendit, et ei olda Ebolasse haigestunud.

Asjatundjate sõnul on Põhja-Koreas karmim Ebola kontroll kui Lääne-Aafrikas, kus see haigus on juba nõudnud tuhandeid inimelusid.

The Guardiani arvates raskendab praegune piirang niigi isolatsioonis olevas riigis elu ja majandust veelgi.

Põhja-Koread külastanud Briti ajakirjanike sõnul on selles riigis Ebola hüsteeria ning kohalik televisioon näitab iga päev kaadreid Ebolasse haigestunutest ning kaitseülikondi kandvatest medtöötajatest.  

Arvataks, et nüüd kehtestatud karmid turvameetmed näitavad, et Põhja-Korea on välisilma suhtes ikka väga kartlik ja skeptiline. Kuid samas paljastavad need seda, et Põhja-Korea tervishoiusüsteem ja haiglad ei ole tänapäeva tasemel. Probleeme on ka veepuhtuse ja hügieeniga.

Põhja-Koreas reageeriti samal viisil 2003. aastal kui Aasias levis äge respiratoorne sündroom Sars.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles