Paet loobub välisministri kohast ja läheb Euroopa Parlamenti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet.
Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: SCANPIX

Reformierakonna aseesimees Urmas Paet, kes nädala eest teatas eurosaadiku kohast loobumisest, otsustas siiski jätta välisministri ameti ja asuda tööle Euroopa Parlamendis.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas märkis otsust kommenteerides, et kuigi nii valitsuse kui erakonna seisukohast oleks lihtsam lahendus kogenud ministri jätkamine, mõistab ta inimlikult Paeti valikut.

«Urmas Paet on olnud väga tugev välisminister ning tema kogemustest on olnud kasu nii ministeeriumi juhtimisel kui valitsuse liikmena. Reformierakonna juhatus arutab peaministri ettepanekut välisministri kandidaadi nimetamiseks selle nädala jooksul,» ütles ta valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel.

Varem on võimaliku uue välisministrina nimetatud praegust keskkonnaministrit Keit Pentus-Rosimannust. Esialgu hakkab välisministrit valitsuses asendama väliskaubandusminister Anne Sulling.

Paet teatas täna oma otsust selgitades, et on olnud Eesti valitsustes viimased 11 ja pool aastat ning sellest üheksa ja pool välisminister. «Selle aja jooksul on Eesti välispoliitiline positsioon tugevnenud. See on olnud nii NATOs ja Euroopa Liidus, oleme saanud OECDsse, osutunud valituks ÜRO Inimõiguste Nõukokku jne. Meil on maailmas palju sõpru ja see on igale riigile oluline,» ütles ta.

Samas on üheksa ja pool aastat samal ametikohal tegutseda tema sõnul päris pikk aeg. «Olen siiski jõudnud järeldusele, et vaja on uusi väljakutseid. Seega olen valmis asuma tööle Euroopa Parlamendis, et aidata ka sel moel kaasa Eesti ja Euroopa arengutele,» lausus Paet.

Ta kinnitas, et jääb osalema Eesti ühiskonnaelus, aitab kaasa Reformierakonna programmi koostamisele eelolevateks riigikogu valimisteks ning toetab igati Reformierakonna meeskonda peatsetel valimistel.

Veel nädal tagasi teatas Paet, et soovib välisministrina jätkata ja loobub Euroopa Parlamendi mandaadist. «Arvestades pingelist olukorda Euroopas ja Euroopa vahetus naabruses, siis pean praegu õigemaks jätkata Eesti huvide kaitsmist välisministrina ning loobun Euroopa Parlamenti minekust,» ütles Paet eelmisel esmaspäeval.

Ta märkis nädala eest, et jätkab tööd terviklikuma ja sallivama Eesti ühiskonna nimel ning Eesti võimalikult tugeva ja turvalise rahvusvahelise positsiooni eest.

Paetil tekkis võimalus asuda tööle Euroopa Parlamendis, kui suvistel eurovalimistel Reformierakonna nimekirjas kandideerinud, rekordilised 45 037 häält kogunud ja Euroopa Parlamenti valitud Andrus Ansipist sai Euroopa Komisjoni ühtse digitaalturu valdkonna asepresident. Paet sai mais toimunud valimistel 8655 häält.

Paeti loobumise korral oleks Euroopa Parlamenti pääsenud valimistel 975 häält saanud riigikogu liige Igor Gräzin, kes on juba varem kinnitanud soovi Euroopa Parlamenti minna.

Gräzin ütles täna Postimehele, et vabariigi valimiskomisjon teatas talle reedel Paeti loobumisest. «VVK teatas mulle, et Paet on loobunud, ja ütles, et kui sa 10 päeva jooksul ei loobu, oled sa mandaadi vastu võtnud. Mina ei olnud laisk poiss ja ütlesin, et mul pole 10 päeva vaja, ma olen nõus kohe,» rääkis ta ja lisas, et seega on nii tema kui Paeti käik lõpuni käidud.

Vabariigi valimiskomisjon arutab Ansipi asendusliiget täna lõunal. «VVK peab langetama otsuse, nüüd on küsimus, kas ta teeb seda otseselt seaduse järgi või võtab mingisuguseid seadusväliseid faktoreid arvesse. Minu jaoks oli see suhteliselt äkiline uudis,» lisas Gräzin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles