Milliste tulemustega lõppesid niinimetatud Donbassi valimised?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valija Donetskis.
Valija Donetskis. Foto: SCANPIX

Väidetavalt osales nädalavahetusel toimunud niinimetatud Donbassi valimistel isehakanud Donetski rahvavabariigis 1 012 682 valijat ja Luganskis vähemalt 630 000.

Venemaa asevälisminister Grigori Karassin kinnitas täna, et Donbassi valimisi peaks tunnustama Ukraina rahupüüdluste toetamiseks. Ukraina ega lääneriigid seda arvamust ei jaga.

Donetsk

Isehakanud Donetski rahvavabariigi venemeelsete separatistide praegune liider Aleksandr Zahhartšenko võttis ootuspäraselt suure võidu Ukraina võimude poolt ebaseaduslikeks kuulutatud valimistel. 

Aleksandr Zahhartšenko
Aleksandr Zahhartšenko Foto: Alexander KHUDOTEPLY/AFP

«Kui loetud oli 100 protsenti häältest, oli kandidaat Aleksandr Zahhartšenko kogunud 765 340 valija hääled,» teatas täna niinimetatud rahvavabariigi keskvalimiskomisjoni esimees Roman Ljagin, kes kinnitas RT andmetel, et ei avalda protsente, sest need on ebatäpsed ja häälte hulk on märksa olulisem.

Samal põhjusel ei avaldatud ka üldist osalusprotsenti.

Teise tulemuse sai Novorossija (Vastse-Vene) parlamendi aseesimees Aleksandr Kofman ning kolmanda Donetski rahvavabariigi ülemnõukogu saadik Juri Sivokonenko.

Rahvavabariigi parlamendi valimistel sai parima tulemuse ehk 662 752 häält ühiskondlik organisatsioon Donetski Vabariik, talle järgneb 306 892 häälega Vaba Donbass.

Ljagin teatas ühtlasi, et Donetski rahvavabariigi keskvalimiskomisjon ei kavatse Kiievilt taotleda valimistulemuste tunnustamist.

«Kiiev peab leppima sellega, et Donbass ei ole enam Ukraina osa. See, kas Kiiev tunnustab meie valimisi või mitte, on puhtalt tema probleem,» rõhutas Ljagin.

Lugansk

Isehakanud Luganski rahvavabariigi valimised võitis venemeelsete separatistide liider Igor Plotnitski.

Igor Plotnitski
Igor Plotnitski Foto: Krasilnikov Stanislav/TASS

«Kui loetud oli 100 protsenti häältest, oli kandidaat Igor Plotnitski kogunud 63,4 protsenti häältest ehk 440 613 valija hääled,» teatas niinimetatud rahvavabariigi keskvalimiskomisjoni esimees Sergei Kozjakov. 

Kozjakovi teatel osales valimistel üle 60 protsendi hääleõiguslikest elanikest, keda kokku oli ligi 1,5 miljonit. Õhtul kella kaheksaks oli valimiskomisjoni teatel oma hääle andnud üle 630 000 inimese.

Kozjakovi sõnul kogus ametiühingute liidu juht Oleg Akimov 15,15 protsenti, Luganski tervishoiuminister Larissa Airapetjan 7,29 protsenti ning ärimees Viktor Penner 10,03 protsenti häältest.

Ülemnõukogu valimistel sai suurima häältesaagi organisatsioon Rahu Luganskimaale - 69,46 protsenti häältest. Luganski Majandusliit kogus 22,17 ja Rahvaliit 3,85 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles