Uuring: eestlased ja soomlased on ühesugused vahelerääkijad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii soome kui eesti keeles rääkivad inimesed kipuvad üksteisesele sageli vahele rääkima ja see harjumus ei pruugi olla sugugi halb, leiab värske Helsingi ülikoolis tehtud uuring.

Kunstide teaduskonnas kirjutatud dissertatsiooni autoriks on Anna Vatanen. Ta väidab, et see, kui inimesed dialoogi vältel üksteisest üle räägivad, ei häiri ega takista diskussiooni, kuigi tihti kiputakse arvama vastupidist.

Vatanen analüüsis igapäevaseid dialooge, mida pidasid omavahel juba tuttavad soomlased ja eestlased. Ta uuris olukordi, kus üks vestluspartner räägib küsimusele vastates teisest üle.

«Nüüdseks on avastatud, et asi pole ainult nõustumises,» selgitab Vatanen. «Vastaja on tavaliselt täpselt sama informeeritud kui eelmine rääkija ja on kujundanud iseseisvalt oma arvamuse. Vestlused, kus räägitakse üksteisest üle, on sümmeetrilisemad kui need, kus seda ei tehta.

Vatanen leidis ka seda, et soomlased ja eestlased on vestluspartnerile vahele rääkimise osas täpselt ühesugused ehk ka teatud kultuurilised eelarvamused ei pea tegelikult paika. Ta märkis samas, et teistes keeltes pole vestluskultuuri nii detailselt dokumenteeritud. «Ma oletan, et samasugune tendents on ka teiste keelte dialoogides,» arvas ta.

Vataneni dissertatsioon läheb kaitsmisele 8. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles