Porošenko: Ukraina vaatab relvarahuga võetud kohustused üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko
Ukraina president Petro Porošenko Foto: SCANPIX

Ukraina vaatab üle endale relvarahuleppega võetud kohustused pärast seda, kui separatistid «rikkusid» pühapäevaste valimistega Minski lepet, ütles president Petro Porošenko esmaspäeval.

«Need pseudovalimised on 5. septembri Minski protokolli jäme rikkumine,» ütles Porošenko pöördumises rahvale.

President lubas üle vaadata kohustused, mille Kiiev on endale relvarahuleppega võtnud.

Ühtlasi teavitas president, et kutsub teisipäeval kokku julgeolekujuhtide koosoleku, et arutada kujunenud olukorda pärast venemeelsete separatistide korraldatud valimisi.

Ukraina kontaktgrupi osapooled - Ukraina, separatistid, Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) - allkirjastasid 5. septembril Minskis relvarahu. Kaks nädalat hiljem allkirjastati relvarahu jõustamise memorandum, ent sõjategevus ei ole Ida-Ukrainas sellest hoolimata peatunud.

Minski lepete kohaselt peaksid sõdivad pooled lõpetama kõigi relvade kasutamise ning lepped näevad ette vaenupoolte vahele kuni 30 kilomeetri laiuse demilitariseeritud puhvertsooni loomist.

Venemaa on valmis maksimaalselt kaasa aitama Kiievi dialoogile Donbassi esindajatega, ütles päeval Vene asevälisminister Grigori Karassin. Ta tuletas meelde, et Moskvas «austatakse Ukraina kaguosa elanike tahteväljendust».

Venemaa tunnustas pühapäeval korraldatud «valimisi» Ida-Ukraina separatistide kontrollitavatel aladel Donetski ja Luganski oblastites, mille eesmärk oli kriitikute sõnul venemeelsele ülestõusule legitiimsuse andmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles