Venemaa blokeeris ÜRO avalduse Ukraina separatistide valimiste asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud venemeelsed separatistid Donetskis ühe valimisjaoskonna ees.
Relvastatud venemeelsed separatistid Donetskis ühe valimisjaoskonna ees. Foto: SCANPIX

Venemaa blokeeris ÜRO Julgeolekunõukogu kavatsuse mõista hukka venemeelsete separatistide korraldatud valimised Ida-Ukrainas, teatas esmaspäeval Ukraina saadik Juri Sergejev.

Sergejevi sõnul arutas 15-liikmeline nõukogu vastavasisulist avaldust reedel ja veelkord nädalavahetusel, kuid Venemaa oli vihaselt selle vastu.

Leedu esitatud visandis märgiti, et pühapäeval Donestki ja Luganski oblastites korraldatud valimised on vastuolus Minski rahulepinguga, mis sõlmiti septembrikuus.

«Nad esitasid avalduse visandi reedel ja laupäeval, kuid see blokeeriti Venemaa poolt,» sõnas Segrejev.

Venemaa väitis, et blokeeris avalduse, sest see oli ebaadekvaatne, kuid ei täpsustanud pretensioone.

Euroopa Liidu ja USA liidrid on Venemaale kinnitanud, et ei tunnusta Ida-Ukraina valimisi, neid kutsus üles ära jätma ka ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Sergejev märkis, et ta konsulteerib ÜRO Julgeolekunõukoguga järgmiste sammude üle, kuid ei soostunud avaldama üksikasju.

Venemaa tunnustas pühapäeval korraldatud «valimisi» Ida-Ukraina separatistide kontrollitavatel aladel Donetski ja Luganski oblastites, mille eesmärk oli kriitikute sõnul venemeelsele ülestõusule legitiimsuse andmine.

Leedu välisministeerium mõistis pühapäeva õhtul hukka Ida-Ukrainas separatistide korraldatud valimisi, nimetades neid ebaseaduslikuks farsiks. Välisametkonna avalduses öeldi, et säärane Venemaa poolt otseselt toetatav tegevus rikub jõhkralt Ukraina territoriaalset terviklikkust, on vastuolus rahvusvaheliste õigusnormide, Ukraina seaduste ja Minski relvarahu tingimustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles