Lõuna-Osseetia võib Venemaaga ühineda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistliku Lõuna-Osseetia president Eduard Kokoitõ jõi tunnustamisotsuse tähistamiseks hulgaliselt veini.
Separatistliku Lõuna-Osseetia president Eduard Kokoitõ jõi tunnustamisotsuse tähistamiseks hulgaliselt veini. Foto: AFP / Scanpix

Separatistliku Lõuna-Osseetia president Eduard Kokoitõ arutas Moskvas toimunud kohtumisel Venemaa riigipea Dmitri Medvedeviga piirkonna võimaliku liitumise üle Vene Föderatsiooniga.


Lõuna-Osseetia parlamendispiikri Znaur Gassijevi kinnitusel ühineb separatistlik piirkond Venemaaga «paari aasta jooksul» või võimaluse korral ka varem, vahendas telegraph.co.uk.

Lõuna-Osseetia parlamendi asespiiker Tarzan Kokoitõ ennustas, et peagi elavad osseedid «ühises Venemaa riigis».

Lõuna-Osseetias elas enne konflikti puhkemist erinevatel hinnangutel 50 000-70 000 inimest, kuid praegu on elanike arvu võimatu spekuleerida, sest sõja tõttu on paljud inimesed kodudest lahkunud või sõjategevuse käigus hukkunud.

1990. aastal palus Lõuna-Osseetia ülemnõukogu Moskval toetada oma riiklikku suveräänsust Nõukogude Liidu koosseisu autonoomse piirkonnana, mille peale Gruusia piirkonna autonoomsuse kaotas.

Järgmisel aastal puhkes Gruusia ja Osseetia vahel sõjategevus, mis lõppes rahulepingutega, mille alusel asusid konfliktipiirkonnas rahu tagama Venemaa, Lõuna-Osseetia ja Gruusia ühised rahuvalvejõud.

Tänaseks on Lõuna-Osseetia iseseisvust tunnustanud ainult Venemaa Föderatsioon, mis on separatistlikku piirkonda juba aastaid majanduslikult ja ka sotsiaaltoetuste abil turgutanud, sest iseseisvalt pole piirkond võimeline end majandama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles