Hispaanias juveeliröövis süüdistatavad eestlased: meid sundis Vene maffia

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juveeliröövis kahtlustatavad eestlased
Juveeliröövis kahtlustatavad eestlased Foto: La Voz de A Coruna

Hispaanias juveelipoe röövis süüdistatavad Eesti mehed väitsid kohtus, et neid sundis surma ähvardusel seda tegema Vene maffia.

Eesti kodanikud Pavel Poluektov ja Jasin Vassil väitsid Hispaania kohtu ees, et sattusid õnnetu juhuse tõttu Vene maffia küüsi ning neid sunniti juveeliäri röövima, vastasel juhul oleks neid tapetud, kirjutab La Voz de Galicia.

Ehkki politsei ei usu nende jutust poolt sõnagi, rääkisid mehed kohtus oma loo, kuidas süütu juurviljamüüja ja amatöörfotograaf Teixeiro vanglasse sattusid. Selle järgi olid Pavel ja Jasin aastaid lahutamatud sõbrad ja head inimesed. Nad kinnitasid, et neid pole kunagi ühegi kuriteo eest karistatud.

Kaks kuud tagasi Riiga sõites sattus aga nende auto avariisse. Paraku oli auto, millega nad kokku põrkasid, maffia liikmete oma. Et meeste kindlustus ei katnud avariiga tehtud kulusid, pidanuks eestlased maksma kinni maffiameeste Mercedese remondi. Kuna neil oli vaevalt söögirahagi, pakkusid Vene mafioosod neile välja lahenduse – nende heaks töötada. Noormeestele öeldi, et kui nad ei tee, mis neil kästakse, tapetakse nad ära. Nii tuli neil ülesandega nõus olla.

Meestele anti käsk reisida Hispaaniasse ja röövida juveelipoodi, väitsid kinnipeetavad. Saabunud Barcelonasse, anti neile teada, kus asub äri, mida neil röövida tuleb. Nii sõitsid nad mobiili teel saabuvate juhiste järgi liinibussiga Coruñasse. Röövile eelneva öö veetsid nad ühest baarist teise käies ja jõid odavatest jookidest end purju.

22. oktoobri hommikul üles ärgates sisenesid nad Calvo juveelipoodi. Igaühel kolmest röövlist oli oma ülesanne täpselt teada: samal ajal kui üks ähvardas töötajaid ja kliente, toppisid kaks meest juveele ja kelli kottidesse, kuni poodi sisenes politseinik, keda mööduja oli juhtunust teavitanud. Kurjategijad andsid talle obaduse ning põgenesid sündmuskohalt, igaüks ise suunas.

Politsei tabas kaks röövlit õige pea. Kolmandal kaasosalisel õnnestus politsei eest põgeneda ning tema asukoht on teadmata. Kohus kuulutas ta rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Uurijate sõnul pole süüdistatavad sugugi maffia küüsi langenud kannatajad. Tõendid näitavad, et mehed tegutsesid nii professionaalselt, et tegu polnud kindlasti nende elu esimese ega ka teise või kolmanda sarnase kuriteoga. Meestel oli enne väga põhjalikult läbi uuritud poe ümbruskond, fikseeritud turvakaamerate asukohad, samuti teadsid nad täpselt, milliseid kaubamärke varastada.

Suur kahju

Röövi käigus varastati poest 30 eset kokku hinnaga umbes 150 000 eurot, kirjutab La Opinión A Coruña. Röövi ajal oli poes kaks klienti. Üks neist rääkis, et röövlid olid maskeeritud paruka, päikeseprillide ja mütsiga. Kliente ähvardati «relvadega» ja neid sunniti põrandale heitma. Tunnistaja sõnul anti käsklus inglise keeles ning kõnelejal oli idaeurooplase aktsent.

Tänaval olnud inimesed kuulsid müüjanna karjumist ning teavitasid tänaval patrullinud politseinikku. Politseinik püüdis röövleid takistada, kuid kahtlusalustel õnnestus esialgu põgeneda. 

Eesti riigiprokuratuuri pressinõunik ütles Postimehele, et neil selle juhtumi kohta info puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles