Rõivas: tegelen uue välisministri otsingutega intensiivselt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Tairo Lutter / Postimees

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ei tahtnud täna anda vihjeid, kellest võiks saada Euroopa Parlamenti suundunud Urmas Paeti asemel uus välisminister, küll kinnitas ta, et tegeleb ministrikandidaadi otsingutega intensiivselt ja esitab oma kandidaadi juba sel nädalal.

Rõivas kinnitas täna riigikogus Euroopa Liidu poliitika arutelu järel ajakirjanikele, et tegeleb uue välisministri otsingutega aktiivselt. «Loomulikult on see minu praeguses ajakavas täiesti tipus, ma tegelen sellega ja väga intensiivselt tegelen,» ütles ta.

Rõivas märkis, et plaanib esitada välisministri kandidaadi nime erakonna juhatusele selle nädala jooksul. Küsimusele, kas Reformierakonna juhatus võib kandidaati arutada juba homsel korralisel koosolekul, vastas ta, et ka see on võimalik. «Ma siiski praegu jääks selle ajamääratluse juurde, et ma esitan selle kandidaadi nädala jooksul,» täpsustas ta.

Samas ei soovinud ta avaldada, kas tema esimene eelistus oleks leida välisministri kandidaat praegusest valitsuse või riigikogu fraktsiooni koosseisust või väljastpoolt erakonda. «Ma mõistan teie kiusatust otsida kõikidest minu sõnadest vihjeid, kes on see järgmise välisministri isik, aga ma siiski jääks tavapärase praktika juurde, et kõigepealt esitan kandidaadi erakonna juhatusele, siis erakonna juhatus arutab seda kandidatuuri ja kui on heakskiit olemas ja nimi kindel, anname sellest ka avalikkusele teada,» ütles ta.

Samuti ei tahtnud peaminister öelda, mitme võimaliku kandidaadiga on ta rääkinud, ega ka seda, kas valitsuses võib vahetuda rohkem kui üks minister. «Ma saan aru, et te püüate mult küsida samu küsimusi erinevas sõnastuses, et äkki peaminister läheb õnge ja annab teile ikkagi isiku suhtes vihjeid. Ärge mind nii kogenematuks ka pidage,» lausus ta. «Mõistan teie soovi vihjeid saada, aga ma jään enda juurde, et siis, kui ma olen valiku langetanud, esitlen ma seda kõigepealt erakonna juhatusele, nagu kord ette näeb.»

Rõivas lisas, et uue välisministri kandidaadi leidmine on teema, millega peaministril on vaja rahulikult tegeleda. «Vastutus välisministri kandidaadi nimetamisel on kindlasti väga suur,» ütles ta.

Üheksa ja pool aastat välisministrina töötanud Urmas Paeti vabastas president ametist esmaspäeva pärastlõunal, kui vabariigi valimiskomisjon oli kinnitanud ta endise peaministri, nädalavahetusel Euroopa Komisjoni asepresidendina tööd alustanud Andrus Ansipi asendusliikmeks Euroopa Parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles