Benu Apteek vaidlustab apteekide omandipiirangu kohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benu apteek
Benu apteek Foto: BENU

Ravimikaubanduskontsernile Tamro Baltics kuuluv Benu Apteek Eesti OÜ vaidlustab kohtus ravimiameti otsuse, millega amet keeldus riigikogus kevadel vastu võetud ravimiseadusele viidates andmast Benule luba Viljandimaal Abja-Paluojal apteegi avamiseks.

«Vaidlustame ravimiameti otsuse kohtus, sest näeme nimetatud seaduses vastuolu nii Eesti põhiseaduse kui Euroopa Liidu õigusaktidega,» ütles Tamro Baltics juhatuse liige Max Schwesig pressiteate vahendusel.

«Lisaks asjaolule, et 2017. aasta juuniks tuleb meil seadusekohaselt võõrandada kõik apteegid, kehtib meile seaduse jõustumise hetkest ka piirang uute apteekide avamiseks, ostmiseks ning olemasolevate apteekide kolimiseks,» lisas Schwesig. «See on vastuolus nii ettevõtluse vabaduse kui investeeringute kaitsega.»

Benu avaldas ravimiametile soovi avada apteek Abja-Paluojas tiheda liiklusega Valga-Pärnu maantee ääres. Rajatavasse apteeki planeeriti 60 ruutmeetril ravimi- ja tervisetoodete müügipinda ning luua kaks ametikohta.

«Avalikkuse silmis rääkisid poliitikud seadust vastu võttes ravimite kättesaadavuse paranemisest maapiirkonnas ning inimeste kaitsest, tegelikkuses piirab seadusemuudatus võimalust uusi apteeke avada,» sõnas Schwesig.

Riigikogu võttis tänavu 21. mail vastu ravimiseaduse ja tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise seaduse, mille kohaselt on ravimi hulgimüüjal keelatud alates 2017. aasta juunist omada apteeke.

«Riigikogus vastu võetud seadus, mille järgi tuleb ravimite hulgi- ja jaeäri 2017. aasta suveks lahutada, nõrgendab oluliselt apteekide jätkusuutlikkust,» rääkis Benu Eesti OÜ juht Kaidi Kelt. «Meie hinnangul toob seadusemuudatus kaasa tänaste apteekide ebaseaduslikud sundvõõrandamised, vähendab apteegivaldkonna läbipaistvust andes konkurentsieelise ettevõtetele, mille omandistruktuur on ebaselge või varjatud ning võib päädida hinnatõusuga turul,» lisas Kelt.

Benu kaubamärgi all tegutseb üle Eesti 105 apteeki, milles töötab kokku 370 inimest. Mullu tehti Benu apteekidest üle 3 miljoni ostu. Tamro on üle 20 aasta Eestis tegutsenud rahvusvaheline ravimite hulgi ja jaemüügi kontsern, mille suuromanikuks on 23 riigis tegutsev Phoenix Group.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles