Läti piiritust viina pähe Soome müüa püüdnud mehed saadeti kohtu ette

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salaviinaga kaubitsejad lahjendasid piirituse ebasanitaarsetes tingimustes viina kanguseni ning villisid pudelitesse
Salaviinaga kaubitsejad lahjendasid piirituse ebasanitaarsetes tingimustes viina kanguseni ning villisid pudelitesse Foto: Maksu- ja tolliamet

Riigiprokuratuur saatis Harju maakohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse kahte meest Lätist toodud denatureeritud piirituse lahjendamises ning Soome turustamises.

Süüdistuse kohaselt tõid Andreas (46) ja Raivo (52) Lätist osaliselt denatureeritud piiritust. Harjumaal lahjendati piiritus ebasanitaarsetes tingimustes viina kanguseni ning villiti pudelitesse.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna talitusejuhataja Siim Rudissaare sõnul iseloomustab kriminaalasja kohtueelset menetlust tõhus kriminaalkoostöö Soome tolliga. «Soomlased tuvastasid Hämeenlinnas Andrease äripartneri, kelle kodu läbiotsimisel leiti Andrease toodetud viina ning lisaks ka kanepikasvatus,» rääkis Rudissaar. «Soome kolleegid käisid Eestis uurimistoiminguid tegemas ning maksu- ja tolliameti uurijad omakorda Soomes,» lisas ta.

Riigiprokurör Taavi Perni sõnul näitab see juhtum, et turustada üritatakse ka joogiks mitte mõeldud alkoholi, mis sisaldab inimese tervisele ohtlikke denaturante. «Tihtipeale ei tea ka salaalkoholi müüjad ise, mis lisaaineid alkohol sisaldab, sest neile on oluline piiritus võimalikult odavalt kätte saada,» selgitas Pern.

Denaturant on aine, millega joogikõlblik alkohol muudetakse joomiseks mittemõeldud alkoholiks. Piirituse denaturantidena kasutatakse erinevaid keemilisi aineid, mille tarbimisele võivad järgneda tõsised terviserikked. Näiteks kasutatakse osasid denaturante rohkelt puhastusvahendites, lahustites, antifriisides jm.

Enamus maksu- ja tolliameti avastatud illegaalse alkoholi käitlemise juhtumitest on seotud denaturante sisaldava alkoholiga. Kui varem on salaalkoholist viina töötlevad edasimüüjad vähemalt üritanud denaturante piiritusest kätte saada, siis nüüd on MTA täheldanud, et seda ei tehta ning turule jõudev salaviin on pahatihti saadud denatureeritud piiritust lihtsalt veega lahjendades.

Viimasel kolmel aastal on denatureeritud alkoholi avastuste arv kahjuks näidanud tõusu. Kui 2011. aastal avastas maksu- ja tolliamet 3 korral denatureeritud piiritust, siis 2012. aastal avastati denaturante sisaldavat alkoholi juba 20 korral ning mullu 52 korral. Kusjuures mullu oli ligi kolmandik kõigist kange salaalkoholi juhtumitest seotud denaturante sisaldava alkoholiga, koguseliselt sisaldas aga ligi 85% avastatud kangest salaalkoholist denaturante.

Teatele on lisatud maksu- ja tolliameti fotod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles