Rõivas ministrikandidaatidest: kaalusin seekord päris pikalt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles täna pärast uue välisministri ja keskkonnaministri kandidaadi kinnitamist, et kaalus valikuid seekord päris pikalt ning jõudis otsusele, et uus välisminister peab tulema valitsuse seest.

Rõivas ütles erakonna juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele, et kaalus seekord päris pikalt ja jõudis veendumuseni, et välisminister tuleb leida valitsuse seest. «Et oleks inimene, kellel on valitsuskogemus, kelle jaoks välissuhtlus on tuttav teema,» lausus ta.

Välisministri kandidaadiks pakutud erakonna aseesimehel ja senisel keskkonnaministril Keit Pentus-Rosimannusel on tema sõnul tugev side nii välissuhtluse kui välispoliitikaga laiemalt. «Ma väga imetlen Keitu selle töö eest, mida ta saavutas kliimakokkuleppe läbirääkimistel. Ta vedas seda päris pikka aega. Kliimakokkulepe oli Eesti jaoks väga kasulik, Eesti seisukohad said seal väga hästi esindatud ja kuigi see ei ole klassikalises mõttes välispoliitika, on see kindlasti välissuhtlus ja on see kindlasti diplomaatia. Mul ei ole mingit kahtlust, et ka välispoliitika osas on Keidul väga tugevad teadmised olemas,» rääkis Rõivas.

Küsimusele, kas nii Pentus-Rosimannus kui uueks keskkonnaministriks esitatud Mati Raidma vajasid enne nõusoleku andmist ka mõtlemisaega, vastas Rõivas, et pikka mõtlemisaega nad ei võtnud. «Tegemist on inimestega, kes ka ise tunnetavad, et nad sobivad sellesse rolli hästi, ja seetõttu väga pikka aega mõtlemiseks vaja ei läinud,» lausus ta.

Raidma kasuks räägib Rõivase sõnul pikk parlamendikogemus, kuivõrd Pentus-Rosimannuse esitatud ja veel esitatavad eelnõud tuleb valimisteni jäänud nelja kuu jooksul edukalt lõpuni menetleda. «See, kui inimene on olnud 2007. aastast alates mitte ainult parlamendi liige, vaid parlamendi ühe olulise komisjoni juht, annab kindlustunde, et ka nende oluliste eelnõudega läheb parlamendis hästi,» märkis ta.

Samuti räägib Raidma kasuks tema sõnul päästeameti juhtimise kogemus. «Ta on kokku 14 aastat juhtinud päästeametit, mis on väga suur organisatsioon ja millel on väga otsene puutumus selle osaga keskkonnast, mis on nii-öelda problemaatiline ehk keskkonnakriisid ja nende likvideerimine. Ma väga loodan, et ministriametis Mati Raidmal ei tule kriisidega rinda pista – kes meist tahaks, et oleks suuri kriise –, aga me teame, et kindlustunne on olemas, kindlasti tuleks ta toime ka sellises olukorras,» rääkis Rõivas.

Küsimusele, kellest saab Raidma asemel riigikaitsekomisjoni esimees, vastas peaminister, et selle otsuse peab tegema Reformierakonna fraktsioon. «Jah, loomulikult on mul ka oma eelistus olemas, aga ma ei tahaks seda praegu välja öelda. Usun ja loodan, et Reformierakonna fraktsioon juba esimesel võimalusel leiab väärilise järeltulija Mati Raidmale,» ütles ta.

President Toomas Hendrik Ilvesele teeb peaminister uute ministrite ametisse nimetamiseks ettepaneku ülejärgmisel nädalal. «See saab aset leida 17. novembril. Selle tingib nii see, millal on võimalik anda riigikogu ees ametivannet, kui ka erinevate isikute ajakavad. On ka oluline, et Keit Pentus-Rosimannus saaks aega sujuvalt asjad üle anda,» lisas Rõivas.

Üheksa ja pool aastat välisministrina töötanud Urmas Paeti vabastas president ametist esmaspäeva pärastlõunal, kui vabariigi valimiskomisjon oli kinnitanud ta endise peaministri, nädalavahetusel Euroopa Komisjoni asepresidendina tööd alustanud Andrus Ansipi asendusliikmeks Euroopa Parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles