Õiguskantsler läheb lõpuks riigikohtusse: ettevõtjad peavad streikimistest varem teadma

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussijuhid streikimas.
Bussijuhid streikimas. Foto: Marko Saarm / Sakala

Õiguskantsleri Indrek Tederi sõnul ei ole toetusstreikidest etteteatamise kolmepäevane tähtaeg põhiseadusega kooskõlas, kuna toetusstreik avaldaks samasugust mõju ka pikema etteteatamistähtaja korral, mistõttu esitas ta riigikohtule taotluse see säte kehtetuks tunnistada.

Teder peab toetusstreikide korraldamise võimalust oluliseks, kuid streigist etteteatamise kolmepäevane tähtaeg on tema hinnangul liiga lühike selleks, et ettevõtjad saaksid tööd hädavajalikus mahus ümber korraldada.

Pikem toetusstreigist etteteatamise tähtaeg ei vähendaks õiguskantsleri hinnangul streigi mõjusust, vaid pigem võib seda suurendada, sest kui tööandjad ja avalikkus saavad toetusstreigi toimumisest varem teada, võib streigi toimumine saada laiemat kõlapinda, vahendas õiguskantsleri kantselei avalike suhete nõunik.

Tederi hinnangul aitaks pikem toetusstreigist etteteatamise tähtaeg tagada, et inimesed ei jääks toetusstreigi toimumise tõttu näiteks vee või elektrita.

Sellele on nii praegune kui ka eelmine õiguskantsler mitmel korral tähelepanu juhtinud. Pole aga näha, et riigikogu praegune koosseis eelnõud edasi menetleks ja selle seadusena vastu võtaks. Seetõttu otsustas Teder pöörduda toetusstreikidest etteteatamise tähtaja küsimuse lahendamiseks riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles