Vabariiklased on võitnud kubernerivalimised seitsmes osariigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraat Anthony Brown pärast kaotust Marylandi kubernerivalimistel.
Demokraat Anthony Brown pärast kaotust Marylandi kubernerivalimistel. Foto: SCANPIX

USA vahevalimistel olid vabariiklased võidukad ka kubernerivalimistel, andes demokraatidele hoobi mitmes nende kindlaks peetud kantsis.

Teiste hulgas oli põhjust rõõmustada Wisconsini kuberneril Scott Walkeril, konservatiivide soosikul, kes saavutas kolmanda valimisvõidu viimase nelja aasta jooksul.

Võit kubernerivalimistel parandas mitme vabariiklase väljavaateid järgmistel presidendivalimistel.

Walkeri võit on tõsine hoop demokraatidele ja ametiühingutele, kes kulutasid miljoneid dollareid, et nurjata kuberneri edu üleriigilisel tasandil.

Võit kubernerivalimistel parandas mitme vabariiklase väljavaateid järgmistel presidendivalimistel.

Walker ütles AP-le, et 2016. aasta presidendivalimistel kandideerimise otsus «peab ootama», sest esmalt on vaja Wisconsinis antud lubadused teoks teha.

«Peamine on see, et inimesed valisid mind, et Wisconsinis saaks töö tehtud,» sõnas kuberner, kes võitis valimistel demokraadist ärinaist Mary Burke'i.

Senatis enamuse kaotanud demokraadid lootsid, et kubernerivalimised on troostitu valimispäeva pisut helgem laik. Lootus ei täitunud, vaid kaotati ka mitu seni demokraatide poole kaldunud osariiki.

Marylandis tõi demokraatidele pettumuse vabariiklasest ärimehe Larry Hogan võit senise kuberneri Anthony Browni üle.

Seni pigem demokraate toetanud Massachusettsis valiti vabariiklane Charlie Baker esimeseks oma partei kuberneriks pärast 2007. aastat, mil Mitt Romney ametist lahkus. Ta sai jagu osariigi peaprokurörist Martha Coakleyst, kes lootis tõusta Massachusettsi esimeseks naiskuberneriks.

Illinois' osariigis kangutas kampaaniasse 26 miljonit dollarit isiklikku varandust paigutanud ärimees Bruce Rauner kohalt vabariiklase Pat Quinni. Vabariiklased seal kubernerikoha rohkem kui kümneaastase vaheaja järel.

Vermontis valib järgmise kuberneri demokraatide enamusega osariigi parlament, sest demokraadist kuberner Peter Shumlin sai küll vabariiklaste kandidaadist Scott Milne'ist jagu, kuid ei suutnud koguda võiduks vajalikku 50 protsenti häältest.

Demokraatide ainus tähelepanuväärne võit tuli Pennsylvaniast, kus ärimees Tom Wolf tõrjus välja vabariiklasest kuberneri Tom Corbetti. Tegemist on osariigiga, mida vabariiklastest presidendikandidaadid on ammu ihaldanud, aga Mitt Romneyl jäi 2012. aasta valimistel see võit saamata.

Vabariiklased võitsid Arkansas's, kus kuberneriks valiti Asa Hutchison, Kansases, kus kuberner Sam Brownback nurjas demokraatide rünnaku ja Georgias, kus kuberner Nathan Deal tõrjus demokraatide kandidaadi Jason Carteri - osariigi senaatori ja ekspresident Jimmy Carteri pojapoja - väljakutse.

Kolmes osariigis - Connecticutis, Alaskas ja Colorados - oli võitlus tasavägine ja tulemus ei selgunud.

Föderaaltasandi valimiste kõrval valisid ameeriklased teisipäeval kubernere 36 osariigis. Vabariiklastel oli tänavu kaitsta 22 ja demokraatidel 14 kubernerikohta. Enne valimisi juhtis Ühendriikide 50 osariigist 29 vabariiklane ja 21 demokraat.

Üldiselt kongressivalimiste varju jäänud kubernerivalimisi jälgiti mõnes osariigis tähelepanelikult kahe aasta pärast peetavaid presidendivalimisi silmas pidades.

Nii suutis Floridas - riigi suurimal presidendivalimiste lahingutandril - ägeda võitlusega kohta kaitsta vabariiklasest kuberner Rick Scott. Ta võitis demokraati Charlie Cristi, endist vabariiklasest kuberneri, kes oli uuesti vanale kohale kandideerimiseks parteid vahetanud. Kampaania oli ka kubernerivalimiste kalleim ja kõige räpasem, mõlemad pooled kulutasid telereklaamidele üle 100 miljoni dollari.

Demokraadid lootsid, et Crist toob nende parteile Floridas esimese kubernerikoha 20 aasta jooksul ja nii saab osariigist presidendivalimistel marjaks ära kuluv sõbralik piirkond.

Teine 2016. aasta presidendivalimistega seoses jutuks tulnud kuberner on John Kasich Ohiost, kes võitis demokraatide kandidaati Ed FitzGeraldit ja sai teist korda kuberneriks. Kasichi osariik on samuti presidendivalimistel kaalukas.

Lõuna-Carolinas sai vabariiklasest kuberner Nikki Haley kerge vaevaga jagu demokraat Vincent Sheheenist ja võitis teise ametiaja. Võit annab kindlust India immigrantide 42-aastasele tütrele, keda on mainitud 2016. aasta valimiste võimaliku asepresidendikandidaadina.

Maine'i osariigis valiti teiseks ametiajaks kuberneriks vabariiklane Paul LePage, kel oli lisaks demokraadile Mike Michaud'le vastaseks ka sõltumatu kandidaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles