Reinsalu hinnangul ei tugevda Pentus-Rosimannus Eesti välispoliitilist positsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe ja riigikogu fraktsiooni juhi Urmas Reinsalu hinnangul ei tugevda Keit Pentus-Rosimannuse välisministriks asumine Eesti välispoliitilist positsiooni.

«Me oleme välispoliitiliselt ja julgeolekupoliitiliselt ikka väga keerulises situatsioonis. Ma arvan, et otsus välispoliitikaga mittetegelenud poliitiku paigutamiseks sellisele võtmepositsioonile oli Reformierakonna jaoks kindlasti partei sisepoliitilistest ja mainekujunduslikest motiividest kantud,» ütles Reinsalu BNSile. «Seetõttu meie välispoliitiline positsioon kindlasti ei tugevne,» lisas Reinsalu.

IRLi esimehe hinnangul on õõnes Reformierakonna retoorika ja lubadused praeguses olukorras julgeolekupoliitika küsimustele riigi huvides rõhku panna, sest Pentus-Rosimannuse nimetamine välisministri kandidaadiks seda ei kinnita.

«Keit Pentus-Rosimannuse välispoliitilistest seisukohtadest ei ole mina teadlik,» sõnas Reinsalu. Tema sõnul oleks kindlasti olnud ka teisi valikuid, mis oleksid olnud tugevamad.

Meedias ühe võimaliku välisministri kandidaadina välja pakutud välisministeeriumi asekantsler ja endine Eesti suursaadik Venemaal ning USAs Marina Kaljurand oleks Reinsalu hinnangul olnud kindlasti tugevam kandidaat.

Mati Raidma keskkonnaministri kandidaadiks nimetamise suhtes oli Reinsalu sama skeptiline. «Samamoodi nagu Keit Pentus-Rosimannuse puhul ei ole olnud informatsiooni tema välispoliitilistest seisukohtadest, ei ole Mati Raidma keskkonnaküsimustega ju varem tegelenud,» ütles Reinsalu. Tema hinnangul jõuab Raidma enne praeguse valitsuse volituste lõppu vaid keskkonnaministri ametisse sisse elada.

«Küllap oli teatud surve ka Keit Pentus-Rosimannuse lahkumiseks keskkonnaministri kohalt sellega seoses, et seal on ikka parajad probleemid kuhjunud ja need Keit Pentus-Rosimannuse sammud, mis ka näiteks ressursitasude tõusu puudutavad, on selgelt majandusele ebamõistlikud ja Reformierakond jõudis sellega ummikseisu,» arvas Reinsalu.

Manööverduse mõte oli Reinsalu hinnangul tuua Pentus-Rosimannus nii-öelda tule alt ära. «Kas Mati Raidma on võimeline neid jamasid hakkama nüüd klaarima ja lahendama, eks seda näitab aeg,» sõnas Reinsalu.

Reformierakonna juhatus kinnitas täna Urmas Paeti asemel välisministriks senise keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse ja keskkonnaministriks riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles