Parts: Kaljurand suutis öelda parteistamiskatsetele ei

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Isamaa ja Res Publica Liidu aseesimees Juhan Parts kritiseeris Reformierakonna ministrikandidaatide valikut, kuid tunnustas diplomaat Marina Kaljuranda, kes tema hinnangul nägi läbi mõne reformierakondlase parteistamiskatsed ja suutis öelda neile ei.

Partsi hinnangul näitab Reformierakonna otsus esitada välisministriks senine keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ja uueks keskkonnaministriks praegu riigikokku kuuluv Mati Raidma erakonna peataolekut.

Tema sõnul on praegu jälle aeg, kus välisministri isikust sõltub otseses mõttes Eesti diplomaatiline võimekus. «Uue välisministri kandidaadi osas paraku tema ühtki välispoliitilist seisukohta, varasemat tegevust, ideid ei ole. Lennart Meril oli komme öelda, et kui teised ministrid võivad sisseelamiseks võtta aega, siis välisminister peab kohe tööle hakkama,» rääkis ta.

Partsi hinnangul üritab «stagneerunud, väga väikese inimestegrupi kätte koondunud otsustusvõim» luua inimeste virrvarriga valijale muljet, justkui oleks sündinud uus erakond, kellel on Eesti kohta visioon ja võime pakkuda välja plaan Eesti pikaajaliste probleemide lahendamiseks. «Iga üksik juurdetulija või vangerdus tegelikult näitab, et tuuakse juurde suur hulk kogenematust, mis võib sobida tavalisele MTÜ-le, aga peaministrierakonna jaoks, kes pretendeerib Eestit juhtima, ei sobi,» märkis opositsioonipoliitik.

Parts ütles, et teda hämmastab nii uute inimeste kui ülejooksikute puhul, et räägitakse soovist minna realiseerima mingeid ideid. «Pean ausalt tunnistama, et ma ei ole kuulnud mitte ühtki ideed. Sama on ka tänaste vangerdustega,» märkis ta.

Rääkides mõne reformierakondlase viimase ajani püsinud soovist esitada välisministri kandidaadiks diplomaat Marina Kaljurand, ütles Parts, et tema on tõesti välispoliitikaga kursis ja omab ka suhtlusvõrgustikku. «Aga ma arvan, et Eesti diplomaadid on niivõrd targad, et nad näevad vaikimisi parteistamise läbi. Ma pean tunnustama Marina Kaljuranda, kes suutis öelda ei,» lausus ta.

Uue keskkonnaministri kandidaadi Mati Raidma osas avaldas Parts lootust, et ta on iseseisev inimene, tajub ministrivastutust ja vaatab üle Eestile kahjulikud otsused, mille tema hinnangul on ajendanud populistlikud kaalutlused. Nii tuleks tema hinnangul peatada «Eesti üht perspektiivset tööstusharu räigelt koormavate» keskkonnatasude tõstmine ning ümber vaadata Rail Balticu trassivalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles