Riigieelarve eelnõule laekus vaid 23 muudatusettepanekut

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu fraktsioonid ja saadikud esitasid tuleva aasta riigieelarve eelnõule vähem kui veerandsada muudatusettepanekut, mis tähendab, et eelnõu teisel lugemisel suure tõenäosusega ööistungeid ei toimu.

Riigieelarve eelnõule esitati tähtajaks kokku 23 muudatust, millest kaheksa tegi opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning kuus samuti opositsiooni kuuluva Keskerakonna fraktsioon. Viis muudatusettepanekut esitas rahanduskomisjonile fraktsioonitu Andres Herkel ja neli muudatusettepanekut IRLi fraktsiooni kuuluv Liisa Pakosta.

IRL soovib oma ettepanekutega lisaraha nii üksikvanema elatisfondi loomiseks kui haldusreformi korraldamiseks vajalike seadusemuudatuste ettevalmistamiseks ja elluviimiseks, Eesti piiri tugevdamiseks, põllumajandustootjatele riikliku üleminekutoetuse maksmiseks, teaduse baasrahastamise suurendamiseks ning Päästeliidu ja MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant toetamiseks.

Keskerakonna muudatused näevad muu hulgas ette koolitoidu toetuse tõstmist 78 sendilt ühele eurole, põllumeestele täiendava 23 miljoni euro suuruse toetuse eraldamist, maakonnaliinidel tasuta bussiliikluse tagamist ning kohalikele teedele eraldatava summa kasvu.

Kui Keskerakond näeb umbes 70 miljonit eurot vajavate muudatuste katteallikana tulumaksumäära üheprotsendilise langetamise ärajätmist, siis IRL soovib vajaliku raha saada nii valitsuse reservist kui ministeeriumide tegevuskulude vähendamisest.

Viimast pidas rahanduskomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev esmapilgul läbimõtlematuks, sest tema sõnul ei selgu, mida see täpselt ministeeriumidele tähendaks. Lausbluffi pole katteallikate puhul tema sõnul seekord siiski kasutatud.

Samas nimetas ta üllatavaks, et IRL pole teinud ettepanekut ära jätta vanemapensioni rakendamise edasilükkamine, mida nad kevadel häälekalt nõudsid.

Rahanduskomisjon alustab muudatusettepanekute arutelu järgmisel nädalal. Praeguste plaanide kohaselt peaks riigieelarve eelnõu teine lugemine toimuma 19. novembril, lõpphääletus on kavandatud 10. detsembrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles