Roosimägi 30-aastast ajateenijat ette ei kujuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil teevad kätekõverdusi Tapa väljaõppekeskuses paari aasta eest olnud ajateenijad.
Pildil teevad kätekõverdusi Tapa väljaõppekeskuses paari aasta eest olnud ajateenijad. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Ajateenijate piirvanuse tõstmine 30-le eluaastale erukindral Urmas Roosimägi poolehoidu ei leia, kuna sellises vanuses inimestel on pere- ja tööelu juba paigas.

Erukindral Urmas Roosimägi ajateenistuse piirvanuse tõstmist ei poolda. Tema hinnangul ai anna see midagi juurde. «Minu arvates ajateenijate vanuse tõstmine 30ni drastiliselt ei paranda olukorda,» ütles ta. 

Tema sõnul peaksid poisid sõjaväkke võimalikult vara minema. Ainult tähtajalised pikendused peaksid seda edasi lükkama. Neid antakse kui noormehel on laps, või ta on oma vanemate ainuke hooldaja, samuti tervislikel põhjustel ja hariduse omandamise ajaks.

«Puhtinimlikult, mida vanem poiss läheb teenima, seda raskem tal teenida on. Tal on pangalaenud, perekond,» rääkis ta. Roosimägi ei suutnud kolmekümneaastast ajateenistusse minejat ette kujutada. Ta meenutas üht 26-aastast ajateenijat, kelle mõtted olid rohkem kodus ootava naise ja lapse juures.

Tema sõnul läheb praegu sajast kaitseressursside ametis arvel olevast poisist 50-60 protsenti tervislikel ja muudel põhjustel maha. «Järelejäänud 40 protsendi osas peab nüüd arvestama, kui palju peab kaitsevägi võtma ja kui palju on väljakoolitamisstruktuuri. Selgub, et kaitsevägi ei saagi kõiki välja treenida,» ütles ta.

Kaks aastakäiku, mille seadusemuudatus annab, võivad beebibuumi ja lastepõuda tasakaalustada, kuid Roosmägi hinnangul see drastiliselt olukorda ei paranda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles