USA president lubas veelkord immigratsioonireformi osas tegutsemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama esimesel pressikonverentsil pärast demokraatide jaoks hävitavaid vahevalimisi.
USA president Barack Obama esimesel pressikonverentsil pärast demokraatide jaoks hävitavaid vahevalimisi. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama lubas kolmapäeval kolmapäeval vahevalimiste järel antud pressikonverentsil veelkord, et tervishoiureformi osas liigutakse edasi veel selle aasta jooksul ja kutsus ühtlasi vabariiklasi ses osas koostööle.

«Enne aasta lõppu kavatseme me rakendada kõiki seaduslikke võimalusi, mida võimalik, milledest ma usun, et need parandavad meie immigratsioonisüsteemi,» ütles Obama pressikonverentsil.

President on varemgi kinnitanud, et võtab immigratsioonivaldkonna ette veel enne aasta lõppu.

«Ameerika rahvas ei taha, et ma ootaks pöidlaid keerutades kongressi tegutsemist,» on ta öelnud.

Presidendi määrus kergendaks riigi 11 miljoni dokumentideta immigrandi olukorda, kellest paljud on riigis veetnud terve oma elu pideva väljasaatmisohu varjus.

Obama tegutsemist ootavad nii tema toetajad kui ka vastased, kelle sõnul on antud küsimuses kongressist mööda minemine vastuvõetamatu.

Vabariiklased suurendasid vahevalimistega enamust kongressi esindajatekojas ja saavutasid selle senatis. See tähendab, et esimest korda pärast 2006. aastat allub neile terve kongress.

Uue koosseisuga kongress astub ametisse jaanuaris.

Uus olukord annab vabariiklastele võimaluse kongressi päevakorda kujundada, kui mitte lausa dikteerida, ja nende prioriteediks on eeldatavasti majandus.

Obama märkis pressikonverentsil, et loodab heale koostööle kongressiga, kuid hoiatas samas, et ei kõhkle ka tulevikus oma vetoõigust kasutamast.

«See on ka loomulik. Nii demokraatia toimibki,» märkis Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles