Mao Zedongi kukutamises süüdistatud mehe tütar nõuab Hiinalt ajaloofaktide avaldamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lin Bio ja Mao Zedong propagandaplaktil.
Lin Bio ja Mao Zedong propagandaplaktil. Foto: Wikipedia

Endise Hiina riigijuhi Mao Zedongi kukutamises süüdistatud ja salapärases lennuõnnetuses hukkunud sõjaväekomandöri Lin Biao tütar kutsus võime paljastama ajaloolisi fakte, öeldi täna avalikustatud teates.

Kommunistliku Hiina alusepanija Mao valis Lini isiklikult oma mantlipärijaks, ent 1960. aastate teisel poolel Kultuurirevolutsiooni ajal langes mees põlu alla ja teda süüdistati riigipöörde kavandamises.

Lin hukkus 1971. aasta septembris Mongooliasse lennates. Hiina ametliku versiooni järgi sai Lin aru, et tema vandenõu on läbi nähtud ning püüdis seetõttu koos oma naisega Nõukogude Liitu põgeneda, lennuk, millega nad seda teha püüdsid, kukkus aga alla.

Intsidendi järgselt tembeldati Lin kontrrevolutsiooniliseks vandenõulaseks.

Lääne uurijad kahtlevad Hiina versiooni tõepärasuses. Esiteks ei nähta tõenäolisena juba seda, et mees üldse Mao kukutamist kavandas, teiseks on kahtlust äratanud ka lennuõnnetuse asjaolud. On arvatud isegi, et Lin ei pruukinud selle lennuki pardal olla. Juhtunut puudutavad dokumendi on suuresti hävitatud või salastatud. Hiina valitsus on andnud mõista, et ei ole juhtumi põhjalikumast uurimisest huvitatud.

Hiina turismivõrgustiku koostatud raporti kohaselt võttis Lini tütar Lin Liheng, kes kannab ka nime Lin Doudou, sõna endiste rahvavabastusarmee juhtide laste kogunemisel Pekingis, millega mälestati 1934.-35. toimunud Pikka marssi ja teisi ajaloolisi verstaposte.

1968. aastal välja antud margid Mao Zedongi ja Lin Biaoga.
1968. aastal välja antud margid Mao Zedongi ja Lin Biaoga. Foto: MIKE CLARKE/AFP

«Oma ettevalmistamata remarkides kutsus Lin Biao tütar Lin Doudou üles täielikult austama ajaloolisi fakte ja tugevdama püüdlusi päevavalgele tuua ja korrastada ajaloolisi intsidente,» öeldi dokumendis.

Raportis ei täpsustatud kas Lin Biao tütar pidas silmas tema isa surma ümbritsevaid asjaolusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles