Luganski sõjapealik: naised püsigu kodus ja tikkigu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Mozgovoi.
Aleksei Mozgovoi. Foto: SCANPIX

Luganski naised võetakse vahi alla, kui neid nähakse kohvikutes või baarides, teatas internetti üles riputatud videos üks separatistide väejuhte.

Naine peaks olema eelkõige ema, rõhutas niinimetatud Prizraki brigaadi komandör Aleksei Mozgovoi saalitäie rahva ees rääkides. Kui naine tahab olla truu ja ustav, peab ta kodus püsima ja tikkima, teatas mees. Vastasel juhul on tegu juba moraali allakäiguga.

«Patrull saab erikäsu ja kõik naised, keda baarides nähakse, arreteeritakse. Siis te muudate oma tooni. Püsige kodus, küpsetage pirukaid ja tähistage naistepäeva,» teatas mees.

Nii see, kui muud mõne separatisti radikaalsed sõnavõtud ja teod on tekitanud Moscow Timesi sõnul hirmu, et Ida-Ukrainas võib pead tõsta niinimetatud Vene Taliban.

Samal päeval, kui Mozgovoi võttis sõna naiste avalikes söögikohtades viibimise vastu, viisid tema ja ta alluvad sealsamas täide ka ühe surmaotsuse. Ka selle vastuvõtmisest on postitatud internetti video. Ligi 300 inimest hääletavad seal väidetava pedofiili surmamõistmise poolt.

Teine laste kuritarvitamises süüdistatud mees otsustati karistuseks eesliinile saata, kus tal on separatistide sõnul võimalus surra auga.

Separatistid on surmaotsuseid varemgi täide viinud ning kinnitanud sealjuures, et tuginevad 1941. aastal Nõukogude valitsuse poolt välja antud sõjaseadusele.

Donbassi piirkonna separatistid rõhuvad ka konservatiivsetele kristlikele väärtustele ja püüavad seda siduda isehakanud Donetski rahvavabariigi niinimetatud põhisedusega.

Piirkonna seksuaalvähemused on kogenud nii füüsilist kui verbaalset ahistamist, ehkki möödunud kuul levinud teated, et Donetskis homoseksuaalsus kriminaliseeriti, osutusid valeks.

Sellegipoolest levivad separatistide aladel samasugused trendid nagu Venemaal, kus viimastel aastatel kehtestatakse järjest konservatiivsemaid seadusi.

Kremlimeelne analüütik Mihhail Remizov kinnitas aga, et separatiste ei anna kindlasti Talibaniga võrrelda – nad ei ole isegi mitte nii organiseeritud. Lisaks kinnitas ta, et liiga radikaalsed juhid vahetab Moskva kindlasti rahulikemate vastu välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles