Kremli kriitikust tuntud vene näitleja leiti oma kodust surnuna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Devotšenko.
Aleksei Devotšenko. Foto: gogolcenter.com

Tuntud vene näitleja ja aktiivne Kremli-kriitik leiti oma kodust surnuna. Võimude alustasid uurimist, kuna nende hinnangul on tegu surmaga kahtlastel asjaoludel.

49-aastane Aleksei Devotšenko leiti linna põhjaosas oma korterist, ütles politsei Vene uudisteagentuuridele. «On alust arvata, et näitleja surmal on kuritöö tunnused,» sõnas üks korrakaitseallikas Briti väljaande Telegraph teatel. Osa allikaid väitis, et mehe leidis tema sõber maja eest vereloigust lamamas, teiste sõnul avastati surnukeha tema korterist.

Devotšenko saavutas tuntuse oma teatrirollide tõttu Moskva Kunstiteatris, lisaks aitas ta populaarsusele kaasa osalemine teleseriaalides.

Politsei teatel pole uurimise käigus veel välja selgitatud, kas mees mõrvati või mis motiividel seda võidi teha. Kuna Devotšenko oli silma paistnud aktiivse Vladimir Putini kriitikaga, siis tõmbab ta surm endale kindlasti suure avaliku tähelepanu.

2011. aastas teatas mees, et loobub kahest riiklikust preemiast, sõnades, et Putini käest saadud auhind tekitab tas häbi. «Mul on sellest tsaari-riigi asjaajamisest kõrini,» kirjutas Devotšenko oma blogis. «Kõik need valed, varjamised, seaduslikud vargused, pistisevõtmine ja muud triumfid.»

Aasta varem oli ta kaasnäitlejaid, kunstnikke ja muusikuid ärgitanud boikoteerima ultrapatriootlikke, propagandistlikke, šovinistlikke, antisemiitlikke või stalinismimeelseid filme ja televisiooniprojekte.

Ka ärgitas Devotšenko neid mitte andma intervjuusid valelikule ja tendentslikule riigimeediale ning esinema Kremliga seotud bankettidel. «Sealt saadud raha lõhnab ebameeldivalt kopitanud vangikongide, mahajäetud haiglate ja kodutute varjupaikate ning põlenud vanadekodude järele. See lõhnab OMOni saabaste järele,» kirjutas ta.

Märtsis kirjutas ta alla Vene kinoprofessionaalide avalikule kirjale, kus mõisteti hukka Vene sõjaväelist invasiooni Ukrainasse.

Eile teatas Vene uurimiskomitee allikas Interfaxile, et Devotšenko surnukehal vägivallatundemärke ei olnud ning surma võis põhjustada see, et ta lõi purjuspäi oma pea ära.

Kremli-meelne LifeNews aga kirjutas, et mees oli endale kätte lõiganud ja lõi verekaotuse all kannatades oma pea ära. Lisaks olevat mehe surnukeha kõrvalt leitud tühi viskipudel ja tühjad Phenazepami pakid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles