Uudelepp: Pentus-Rosimannus oli Reformierakonnale ainus võimalus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp
Agu Uudelepp Foto: Väino Silm

Kommunikatsiooniõppejõud Agu Uudelepp selgitab, miks oli Reformierakonnale sisuliselt ainus võimalus esitada uueks välisministriks erakonna aseesimees ja senine keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Uudelepp nimetas kauaaegse välisministri Urmas Paeti Euroopa Parlamenti suundumisest alguse saanud ministriotsingut kuue konstandi kombinatsiooniks, mis näitab, et peaminister Taavi Rõivasel ei olnud palju valikuid.

Esiteks tuleb tema sõnul arvestada rahvusvahelise olukorra keerukust, mis tähendab, et uuel välisministril peab olema välispoliitika alane võimekus. «Konstant number kaks: Reformierakonna fraktsioonis sellist inimest praegusel hetkel ei ole, mis tähendab seda, et tuleb tuua ta väljastpoolt fraktsiooni,» ütles Uudelepp Kuku raadiole antud kommentaaris.

Kolmandaks märkis ta, et professionaalidel ei pruugi samas olla suurt sisemist iha astuda ühe kvartali pikkuse ministrikarjääri nimel korraks parteisse. «Neid näiteid on ajaloost võtta, kuidas inimene läheb kuuks-paariks ministriks ja sellega tegelikult saab parteilise märgi külge järgnevateks aastateks ning teda ei vaadata enam mitte kui professionaali, vaid kui erakonna käepikendust,» rääkis ta.

Järgmiseks: kui fraktsioonist ei ole uut välisministrit võtta ja professionaalid samuti selleks ei soovi, tuleb Uudelepa sõnul järelikult võtta kandidaat valitsuse seest. Seejuures tuleb tema sõnul viienda konstandina arvestada, et Reformierakonda kuuluvaid kogenud ministreid on valitsuses järel ainult kaks: praegune siseminister Hanno Pevkur ja keskkonnaminister Pentus-Rosimannus.

«Hanno Pevkur on olnud juba väga mitmes ministeeriumis ja kui ta nüüd veel kord ümber tõstetakse, siis see võib tekitada juba ühiskonnas üsna palju ilkumist ja ka opositsioon kindla peale õiendaks väga palju. Järelikult sisuliselt ainus valik on Keit Pentus-Rosimannus,» ütles Uudelepp.

Kuues konstant on tema sõnul seotud Pentus-Rosimannuse asemele uue keskkonnaministri leidmisega. «Silver Meikar riigikogusse saada ei tohi, järelikult peab ministriks saama inimene, kelle asendusliige ei ole Silver Meikar,» viitas ta olukorrale, kus 2012. aastal erakonna rahastamisskandaali viinud ja seejärel Reformierakonnast välja heidetud Meikar on partei asendusliikmete üldnimekirjas järgmine, kel tekiks võimalus riigikokku saada.

Kui vaadata seda arvestades parlamendikomisjonide esimeeste nimekirja, sobibki keskkonnaministriks Uudelepa sõnul kõige paremini Mati Raidma, kelle Reformierakonna juhatus nimetas eile ministrikandidaadiks. «Seega kui hakata vaatama, mis kusagil tagapool toimub või mis on need põhjused, siis ju üllatust ei olnud, sest valikuid väga palju sisuliselt ei olnud,» märkis Uudelepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles