NATO juht lubab toetada Afganistani ka pärast lahingmissiooni lõppu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani eriväed demonstreerisid NATO peasekretäri Jens Stoltenberg visiidi ajal oma oskusi.
Afgaani eriväed demonstreerisid NATO peasekretäri Jens Stoltenberg visiidi ajal oma oskusi. Foto: SCANPIX

NATO uus peasekretär Jens Stoltenberg lubas täna, et allianss ei hülga Afganistani pärast 13 aastat väldanud Talibani-vastase lahingmissiooni lõppu detsembris.

Stoltenberg tegi etteteatamata visiidi Afganistani, kus ta külastas rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) koosseisus teenivaid NATO vägesid ning kohtus Afganistani uue juhtkonnaga.

Stoltenberg käis ka Afganistani eriüksuste väljaõppekeskuses ning ütles afgaani sõduritele, et NATO jätkab toetust riigile pärast ISAFi lahingüksuste lahkumist selle aasta lõpus.

Praegu viibib riigis ligi 33 000 NATO sõjaväelast.

Jaanuarist alustab Afganistanis tegevust NATO jätkumissioon Resolute Support ligi 12 500 sõjaväelasega, millest suurema moodustavad ameeriklased. Missiooni ülesanne on toetada, nõustada ja koolitada Afganistani julgeolekujõude.

«Järgmisel aastal avame uue peatüki. Afganistani tulevik on afgaanide kätes, aga meie toetus jätkub,» ütles Stoltenberg ametiaja esimesel Kabuli-visiidil.

«Me alustame uut missiooni Afganistani sõdurite koolitamiseks, nõustamiseks ja abistamiseks. Me jätkame ka rahalist toetust.»

Tänavu on Afganistanis lahingutes hukkunud üle 4600 sõduri ja politseiniku, ütles USA kindralleitnant Joseph Anderson eile.

Afganistani julgeolekujõudude suurus on 350 000 inimest.

Septembris võimule tulnud Afganistani uus president Ashraf Ghani ütles, et riigi relvajõud on valmis vastutuse üle võtma, aga NATO tugimissioon võiks aidata aastakümneid väldanud konfliktis rahu leida.

«Meie julgeolekujõud kaitsevad vapralt oma maad. Meie rahalised vahendid on kahjuks ebapiisavad, aga NATO lubadus annab meile kindlust,» ütles ta koos Stoltenbergiga ajakirjanikele esinedes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles