Iisrael pääseb kohtust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastatud Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal.
Vigastatud Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal. Foto: SCANPIX

Haagis asuva Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) peaprokuröri Fatou Bensouda kinnitusel ei alustata 2010. aastal juudiriigi eriüksuslaste rünnaku tõttu protsessi.

Bensouda sõnul on põhjendatud arvamus, et Gazasse suundunud abilaevade konvoisse kuulunud Mavi Marmara pardal pandi toime sõjakuritegusid, kuid sellele vaatamata ei algatata protsessi. Bensouda lisas, et ICC prioriteediks on selle aluslepingu ehk Rooma statuudi järgi suuremahulised sõjakuriteod.

Iisraeli ja Türgi suhted muutusid pingeliseks 2010. aastal, kui Iisraeli eriüksuslased korraldasid Vahemerel rahvusvahelistes vetes rünnaku Gazasse teel olnud Türgi abilaevale Mavi Marmara ning tapsid mereblokaadi murda üritanud alusel üheksa türklasest aktivisti.

Juudiriik on kinnitanud, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega. ÜRO uurimisraporti kohaselt kasutas Iisrael aga üleliigset jõudu abilaevastiku peatamisel. Samas leidsid raportöörid, et juudiriigi kehtestatud mereblokaad Gaza vastu oli seaduslik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles