Raidma asemel saab riigikaitsekomisjoni esimeheks Jürgen Ligi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kui parlamendi riigikaitsekomisjoni kauaaegsest esimehest, Reformierakonda kuuluvast Mati Raidmast saab keskkonnaminister, asub kaitsekomisjoni juhtima tema erakonnakaaslane, varem nii rahandus- kui kaitseministri ametit pidanud Jürgen Ligi.

Parlamendi pressiteenistuse teatel kinnitas riigikogu juhatus täna Ligi lahkumise rahanduskomisjonist, kuhu ta sai kuuluda vaid kaks päeva, ning asumise riigikaitsekomisjoni. Riigikaitsekomisjonist lahkus omakorda rahanduskomisjoni reformierakondlane Tarmo Mänd.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristen Michali sõnul otsustas fraktsioon täna, et Ligi esitatakse riigikaitsekomisjoni esimehe kandidaadiks. Tema sõnul arutati fraktsioonis ka kunagise kaitseministri Margus Hansoni kandidatuuri, kuid üksmeelne otsus langes Ligi kasuks, kel on kahekordne ministrikogemus.

Ligi ütles Postimehele, et rahanduskomisjon tähendab talle praegu ainult enda algatuste vormistamist ja seepärast tundub hea mõte värskendada oma sidemeid riigikaitsega ning suurendada ka vastutust, kandideerides komisjoni esimeheks. «Kohe on menetleda ka riigikaitseseadus, mille vajalikkust sai märgitud juba kaitseministrina aastatel 2005–2007,» lausus ta ja lisas, et see periood oli tema poliitikukarjääri emotsionaalsemaid ja murrangulisemaid aegu.

Ligi sõnul oli süsteem täis vastuolusid nii asutuste, isikute kui seaduste vahel ning neid polnud julgetud asuda ebapopulaarsete konfliktide kartuses tõsiselt lahendama. «Mul oli õnn ja valmisolek need lahingud ära pidada ning sealtpeale on riigikaitse saanud areneda rahumeelselt: põhjalikult on paranenud infovahetus ja koostöö, seadusandlus kuni põhiseaduseni, personal, organisatsioonid. Kaitsekulusid sai tookord tõstetud aastaga 32 protsenti ning paar aastat hiljem täitsime juba kahe protsendi lubaduse,» rääkis ta.

Seda, et tehtud sai õigeid asju, on Ligi sõnul hiljem kinnitanud ka tema poliitilised oponendid ning vastuolud elavad edasi pigem netikommentaarides.

Parlamendikomisjoni esimees ja aseesimees valitakse üheaegselt salajasel hääletusel. Praegu on riigikaitsekomisjoni aseesimees varem opositsioonilisse Keskerakonda kuulunud, kuid sügisel samuti opositsiooni kuuluvasse Isamaa ja Res Publica Liitu astunud Aivar Riisalu.

Ministrivahetused tingis üheksa ja pool aastat välisministrina töötanud Urmas Paeti otsus asuda endise peaministri, nädalavahetusel Euroopa Komisjoni asepresidendina tööd alustanud Andrus Ansipi asendusliikmeks Euroopa Parlamendis. Paeti vabastas president ametist esmaspäeva pärastlõunal, uue välisministri ametisse astumiseni asendab teda väliskaubandusminister Anne Sulling.

Eile kiitis Reformierakonna juhatus heaks peaminister Taavi Rõivase ettepaneku esitada uueks välisministriks senine keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ning tema asemel uueks keskkonnaministriks riigikaitsekomisjoni kauaaegne juht Mati Raidma. Ministrite ametisse nimetamiseks plaanib Rõivas presidendile ettepaneku teha 17. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles