Venemaa õrritab: vaata kaardilt kuute jõhkrat õhumanöövrit Euroopa kohal

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiririkkumised
Piiririkkumised Foto: Postimees.ee

NATO on sel aastal Euroopa kohal tuvastanud üle saja Venemaa militaarlennu, millega on rikutud rahvusvahelise õhuruumi reegleid*. Postimehe päringu peale tõstis NATO neist esile kuus tõsisemat.

NATO igast õhureeglite rikkumisest meedia kaudu teada ei anna. Küll aga siis, kui lennukeid on olnud eriti palju või kui rikkumised tõusevad eriliselt esile.

NATO Euroopa õhujõudude peastaabi pressiesindaja Martin Tennekes ütles Postimehele, et täpset arvu, kui palju sõjalennukeid on reegleid rikkunud, nad öelda ei saa, kuid seda on tema sõnul juhtunud vähemalt sada korda sel aastal. Ta kinnitas ka, et need on Ukraina kriisist alates kindlasti suurenenud.

Praegu hoiavad Balti õhuruumil silma peal kümme hävitajat Leedu õhubaasis ja neli Eestis. Postimees arvutas ka kokku, mitu korda on Vene sõjaväe lennukid Eesti õhupiiri rikkunud viimase kümne aasta jooksul.

Selgus, et 27 korda.

Foto: Postimees.ee

Lennuväe pressiesindaja Alar Laats ütles Postimehele, et praktiliselt kõik piiririkkumised on toimunud Vaindloo saare juures. «See ei pruugi alati provokatsioon olla,» selgitas ta. «Eesti piir läheb sealt veidi üles ja võib juhtuda, et Vene piloot ei hakka ringiga minema, vaid läheb otse üle piiri.»

* NATO hävitajad lähevad tuvastama õhusõidukeid, mis ei järgi vähemalt ühte neist rahvusvahelise õhuruumi reeglitest: nad ei anna teada oma plaanidest, ei hoia raadioühendust või kasuta transpondereid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles