Hispaania: Kataloonia ei tohi hääletuseks riigi raha kasutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapsed Vicis katalaani iseseisvuse pooldajate lipu värvides bussi ees.
Koolilapsed Vicis katalaani iseseisvuse pooldajate lipu värvides bussi ees. Foto: SCANPIX

Hispaania keskvalitsuse ametnik hoiatas neljapäeval riigi rikast kirdepiirkonda Katalooniat, et see ei tohi nädalavahetuseks kavandatud sümboolse iseseisvushääletuse läbiviimiseks riigi raha kasutada.

Hispaania konstitutsioonikohus andis teisipäeval keskvalitsuse taotlusel Katalooniale käsu 9. novembriks kavandatud hääletus ära jätta, aga omavalitsuspiirkonna president Artur Mas tõotas selle keelust hoolimata läbi viia.

Mas rõhutas, et hääletuse korraldavad vabatahtlikud ja selleks ei kasutata ametlikke valimisnimekirju.

«Katsed kasutada riigi raha konsultatsiooni või sellega seotud aktsioonide läbiviimiseks võib sattuda vastuollu kohtuotsusega,» ütles keskvalitsuse esindaja kirjas Kataloonia valitsusele.

Kiri saadeti hääletuse organiseerimisega tegelevale valitsusosakonnale ja piirkonna haridusosakonnale, kuna viimasele alluvad koolid, kuhu valimiskastid üles seatakse.

Keskvalitsuse ametnik soovitas Masil hoiduda kohtuotsusega vastuollu minemast.

Kataloonia omavalitsus otsustas oktoobri keskpaigas jätta ära ametliku mittesiduva iseseisvusreferendumi ning asendas selle sümboolse hääletusega. Ka ametliku rahvahääletuse oli tõkestanud kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles